chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

KÖLTSÉGHATÉKONYSÁGRA TÖREKVŐ DÖNTÉSEK A MAI ÖNKORMÁNYZATI ÜLÉSEN

Tanacsules2

Csíkszereda Önkormányzatának mai határozatai értelmében az Országos Lakásügynökség által épített lakások bérlőivel ezentúl 5 évvel hosszabbítható a szerződés, ugyanakkor a városkassza és a Harvíz Rt. számára is hasznos döntéseket hoztak.

 

Csíkszereda önkormányzati testülete soron kívüli ülést tartott ma délelőtt. A kiemelkedően fontos napirendi pontokat Korodi Attila polgármester és Bors Béla alpolgármester foglalta össze.

A Hivatalos Közlönyben is közzétették azt a jogszabályt, amely országos szinten kötelezővé teszi, hogy ezentúl a helyi önkormányzatoknak az Országos Lakásügynökség (ANL) lakásait bérlőkkel 5 évvel kell szerződést hosszabbítaniuk az eddigi egy év helyett. A bürokráciacsökkentés előnyeit a testület mai döntése értelmében mostantól a csíkszeredaiak is élvezhetik.

Jelentős megtakarítást jelent majd, ha pozitív elbírálásban részesül tizenkét középület fotovoltaikus napelemrendszerrel való ellátása is: óvodák, iskolák, sporttermek, a bölcsőde, illetve a városi kertészet épülete szerepel abban a pályázati anyagban, amely 5,8 millió lejes uniós támogatást vonzana városunkba. A szóban forgó tizenkét épület évente 1,6 GigaWatt elektromos energiát fogyaszt, a megalapozó tanulmány szerint ennek 42 százalékát megtermelnék a telepített rendszerek.

Szolidaritásból ismét jelesre vizsgázott Csíkszereda: „megelőlegezte” a térség számára a 158 ezer lejes önrészt, amely a Harvíz Rt. számára elengedhetetlen egy nagy jelentőségű pályázat kapcsán. Mint Bogáti Csaba, a részvénytársaság vezérigazgatója kifejtette: a szolgáltató a meglévő több mint 31 ezer vízóra közül 8 ezret online nyomon követhetővé tenne – ez nagy segítséget nyújt például a tömbházak esetében a vízveszteségek pontos felmérése terén, ugyanakkor jelentős emberi erőforrás csoportosítható át a vízóraolvasásról egyebek mellett a karbantartásra – mondta Bogáti. Az uniós pályázat 7 százalékos önrészének biztosítását első lépésben Csíkszereda teljes egészében vállalta, a későbbiekben arányosan visszaosztják a költségeket az egyes haszonélvező településekre.

Tanacsules2