chevron_right
Monitorul oficial local

NE ASUMĂM UN ROL PRINCIPAL ÎN DEZVOLTAREA ÎNVĂȚĂMÂNTULUI PROFESIONAL ȘI TEHNIC

Onk Ules

Miercurea-Ciuc a hotărâtsă înceapă un nou proces de învățământ în colaborare cu localitățile, firmele și instituțiile de învățământ partenere: în cadrul ședinței de astăzi a consiliului local s-a decis înființarea unui consorțiu pentru dezvoltarea unor activități în domeniul învățământului profesional dual. Scopul este de a veni în ajutorul elevilor din școlile profesionale, respectiv de a sprijini companiile din regiune în procesul lor de recrutare a viitorilor angajați.


Municipiul Miercurea-Ciuc este liderul noului consorțiu, care are 21 de membri: CJ Harghita, Consiliul Local al orașelor Sângeorgiu de Pădure și Miercurea Nirajului (județul Mureș), Universitatea Sapientia, patru licee tehnologice din Miercurea-Ciuc, opt firme și patru organizații profesionale.
„Ne aflăm în fața unei provocări: piața muncii este într-o continuă schimbare, iar școlile profesionale cu greu se pot adapta noilor cerințe. Scopul consorțiului este de a oferi elevilor din școlile profesionale o perspectivă reală, de la învățarea unei meserii până la angajare sau începerea unor studii universitare” – a declarat în cadrul ședinței primarul Korodi Attila. Formarea duală permite elevului să învețe meseria la „locul de muncă”, în timp ce angajatorul își formează viitorii angajați.
Noul consorțiu include școlile profesionale „Joannes Kájoni”, „Kós Károly”, „Székely Károly” și „Venczel József”, în timp ce din partea companiilor private s-au alăturat întreprinderi locale deosebit de importante, precum și companii de renume regional și național. Printre ceilalți membri se numără Camera de Comerț și Industrie al județului Harghita și alte asociații antreprenoriale.
„Vom face tot posibilul să depunem o cerere de finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru construirea unui campus profesional integrat, liceal și universitar în săptămâna următoare, iar în săptămânile viitoare vom extinde consorțiul cu alte întreprinderi care sunt deschise spre cooperare” – a adăugat edilul.
Se așteaptă ca consorțiul să își poată începe activitățile în această vară, ceea ce va avea un impact major asupra învățământului profesional dual din anii următori.

Onk Ules