chevron_right
Monitorul oficial local

PESTE ȘAPTE ANI „VOM LOCUI ÎNTR-UN ALT ORAȘ”

Pnrr Sajtaj

În următorii ani, în domeniul investițiilor din Miercurea-Ciuc se va deschide un nou front: s-a conturat soarta cererilor noastre de finanțare la Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Am semnat contracte de finanțare cu Ministerul Dezvoltării în valoare de 145,7 milioane de lei.

 

Municipiul Miercurea-Ciuc a depus cereri de finanțări în cadrul PNRR la trei ministere (dezvoltare, mediu și educație). Procesul de aplicare cu Ministerul Dezvoltării a fost finalizat și au fost deja semnate contractele de finanțare pentru 12 proiecte.

„Am aplicat cu standarde de costuri aprobate la nivel național pentru anul 2021. Din acest motiv ne așteptăm la o creștere semnificativă a costurilor. Cu toate acestea, fondurile pe care le vom putea atrage în comparație cu anii precedenți se vor înmulții semnificativ” – a declarat primarul Korodi Attila la conferința de presă de astăzi, în cadrul căreia au fost prezentate cele 12 proiecte. Deocamdată vorbim de investiții în valoare totală de 145,7 milioane de lei, la care se va adăuga, din bugetul propriu, diferența rezultată din creșterea prețurilor din ultima perioadă.

Printre proiectele contractate se află:

•    renovarea a patru clădiri publice (sediul Primăriei și Centrul de Relații cu Publicul, Teatrul „Csíki Játékszín” și Galeria „Nagy Imre”);

•    izolarea termică a unsprezece blocuri de locuințe (strada Revoluției din Decembrie nr. 13 și 34/A, aleea Pictor Nagy István nr. 12/A, strada Gál Sándor nr 2–4, strada Kossuth Lajos nr. 17, 19, 21, 21, 23, aleea Avântului nr. 2–4, strada Márton Áron nr. 1/AB, aleea Narciselor nr. 1) – în cadrul a trei contracte de finanțare

•    construcția locuințelor pentru tineri (șase apartamente);

•    achiziționarea a 10 autobuze electrice cu stații de încărcare;

•    modernizarea și extinderea pistelor pentru bicicliști;

•    elaborarea documentațiilor de urbanism și instalarea a 45 stații de încărcare electrică;

•    înființarea unui sistem de supraveghere video și a unui centru de dispecerat aferent.

După cum a subliniat primarul Korodi Attila, numărul mare de proiecte depășește capacitatea planificatorilor și a instituțiilor. Din aceste motive Se va pune accent pe calitatea lucrărilor, nu pe termenele finale. În orice caz, a spus el-a explicat edilul, etapa de execuție ar putea începe anul viitor. Până la finalul ciclului de finanțare 2021–2027, „nu vom mai trăi în orașul în care trăim acum” – a spus Korodi Attila, referindu-se la dezvoltările de mare anvergură.

Pnrr Sajtaj