chevron_right
Monitorul oficial local

DECIZII IMPORTANTE ÎN ȘEDINȚA ORDINARĂ

Tanacsules Okt

Consiliul Local al municipiului Miercurea-Ciuc a luat decizii importante privind dezvoltarea infrastructurii în cadrul ședinței din 28 octombrie. Aceștia au adoptat documentația de avizare a lucrărilor de intervenție, respectiv studiul de fezabilitate pentru două investiții importante și au decis, de asemenea, să prelungească valabilitatea Planului urbanistic general al municipiului. Întâlnirea din octombrie a oferit, de asemenea, ocazia de a rezuma pe scurt prima jumătate de mandat la conducerea municipiului Miercurea-Ciuc.

„Lucrăm împreună de doi ani până în prezent și avem multe povești de succes pe lângă problemele și dificultățile cu care ne-am confruntat. Mulțumesc pentru asta!" – a declarat primarul Korodi Attila în discursul său înainte de ordinea de zi. Apropiindu-se de jumătatea mandatului său, primarul a evidențiat câteva puncte de reper din raportul său, care nu rezumă întreaga activitate, ci mai degrabă subliniază câte sarcini noi și-a asumat municipalitatea pe lângă cele vechi. „În momentul de față, avem în implementare proiecte europene în valoare de 235 milioane de lei, la care se adaugă alte 37 milioane de lei din fonduri nerambursabile prin PNDL. Am depus noi cereri de finanțare pentru 180 de milioane de lei la Uniunea Europeană și Fondul Norvegian și 15 milioane de lei la Fondul de Mediu. În programul Saligny am câștigat finanțări nerambursabile pentru reabilitări de drumuri în valoare de 43 de milioane de lei, iar pentru dezvoltarea rețelei de gaze este încă în evaluare un pachet de 23 de milioane de lei", a sintetizat primarul, adăugând că este pentru prima dată în Miercurea-Ciuc când există un buget participativ și pentru prima dată când orașul aplică pentru stații de încărcare a mașinilor electrice. Facilitățile sportive sunt gestionate de o firmă, a fost elaborată o strategie de dezvoltare economică, Poliția Locală este operațională, iar rezultatele sunt deja vizibile. Orașul cheltuiește de trei ori mai mult pentru sport și de peste două ori mai mult pentru programe culturale, întreținerea drumurilor și reabilitarea iluminatului stradal decât în 2019. Municipiul găzduiește 14 evenimente naționale majore. Și încercăm să împărtășim tot ceea ce se întâmplă în Primărie, în oraș, prin mai multe canale de comunicare.

Una dintre cele mai importante decizii ale ședinței din octombrie a fost aprobarea studiului de fezabilitate pentru extinderea rețelei de canalizare în zona Ciba. Această parte a orașului a fost, de asemenea, parte a unui proiect major finanțat prin axa de mediu a Programului Operațional Regional, pentru care Harvíz SA. a solicitat o finanțare de 200 de milioane de euro. În cele din urmă, această zonă nu a putut rămâne în cadrul proiectului, așa că acum municipalitatea încearcă să rezolve această problemă din fonduri PNRR. Potrivit unui studiu de fezabilitate realizat de Aqua Canal Design SRL, investiția are o valoare de 19,8 milioane de lei, incluzând 14,8 km de rețea și aproape 300 de racorduri. Odată ce studiul va fi aprobat, proiectul va fi depus la începutul lunii viitoare.

Consilierii au aprobat și documentația de avizare a lucrărilor de intervenție pentru reabilitarea străzii Zorilor, Salcâm și Fabricii, elaborată de Proiect Consulting SRL. Planul include construcția unei rețele de canalizare a apelor pluviale, asfaltarea a aproape 3.000 de metri de drum, construirea de trotuare, reabilitarea iluminatului public și construirea unui sens giratoriu la intersecția străzilor Salcâm și Zorilor. Valoarea totală a investiției este de 29,8 milioane de lei, la care bugetul local va contribui cu aproape 8,7 milioane de lei.

De asemenea, pe ordinea de zi s-a aflat și un proiect de hotărâre privind inițierea actualizării și prelungirea valabilității a Planului urbanistic general al municipiului Miercurea-Ciuc și a Regulamentului Local aferent. PUG-ul, aprobat în 2012, suspendat între 2017 și 2018 și aprobat din nou în 2018, va expira luna viitoare. Valabilitatea acestuia a fost prelungită prin lege pentru încă 10 ani odată cu adoptarea proiectului, dar între timp va începe pregătirea noului plan. În luna mai, orașul a depus o cerere de finanțare la PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) pentru elaborarea, actualizarea documentațiilor de amenajare a teritoriului și de planificare urbană în Municipiul Miercurea-Ciuc.

Tanacsules Okt