chevron_right
Monitorul oficial local

PRIMĂRIA MIERCUREA-CIUC VA SOLICITA FINANȚARE PENTRU AUTOBUZE ELECTRICE

Buszjaratok Hu

Municipiul Miercurea-Ciuc, împreună cu comunele din împrejurime, solicită finanțare pentru zece autobuze electrice și stațiile de încărcare a acestora: finanțarea preconizată de 24 de milioane de lei din Planulul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) ar permite efectuarea a șase curse regulate de autobuz dus-întors pe trei linii.

 

Consiliul Local al Municipiului Miercurea-Ciuc a adoptat, în cadrul unei ședințe extraordinare desfășurat în această dimineață, o hotărâre privind cererea de finanțare în valoare de 24 de milioane de lei.

„Prin acest proiect de mare anvergură se poate atinge unul dintre obiectivele principale privind zona metropolitană Ciuc. Este îmbucurător faptul că guvernul, prin intermediul PNRR-ului, va subvenționa în întregime costurile eligibile pentru achiziționarea de autobuze ecologice, cu emisii zero, inclusiv procurarea stațiile de încărcare necesare. Acest proiect a fost realizat printr-o cooperare strânsă cu celelalte localități din zona metropolitană. Trebuie menționat faptul că pentru obținerea finanțării suntem în competiție cu  orașe din țară. Realizarea acestui proiect trebuie să fie o prioritate pentru această zonă " -a declarat Korodi Attila, primarul municipiului Miercurea Ciuc.

Potrivit notei de fundamentare a deciziei, autobuzele vor circula pe trei rute. Pe fiecare dintre cele trei rute vor exista șase curse regulate dus-întors. Pentru aceste curse punctul terminus va fi stația de autobuz din Miercurea-Ciuc. Traseele sunt următoarele:

1. Miercurea-Ciuc–Delnița–Păuleni-Ciuc–Șoimeni–Miercurea Ciuc;

2. Miercurea-Ciuc–Ciceu–Siculeni–Racu–Gârciu–Văcărești–Mihăileni–Frumoasa–Nicolești–Miercurea-Ciuc;

3. Miercurea-Ciuc–Leliceni–Misentea–Bancu–Sânmartin–Sânsimion–Sântimbru–Sâncrăieni–Miercurea-Ciuc.

Autobuzele electrice care vor fi cumpărate au o lungime de 10 metri, și vor avea o stație de încărcare care va funcționa pe timp de noapte.  Cererea de finanțare prevede, de asemenea, și patru încărcătoare rapide. Valoarea totală a proiectului este de 4,8 milioane de euro, adică aproape 24 de milioane de lei. Municipalitatea va acoperi costurile neeligibile, care va consta din instalarea stațiilor de încărcare.

În alte ordine de idei, municipalitatea intenționează să utilizeze fonduri din PNRR pentru a finanța renovarea termică a mai multor blocuri de locuințe, a sediului primăriei, a centrului de relații cu publicul al Primăriei, precum și a clădirii Teatrului „Csíki Jétékszín”.

Buszjaratok Hu