chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

NÉPSZÁMLÁLÁSI KOORDINÁTOR: CSÍKSZEREDA ORSZÁGOS ETALON

Nepszamlalas Csikszereda Etalon

Csíkszeredába látogatott Silvia Pisică, a népszámlálás koordinációs egységének vezetője, hogy tájékozódjon a népszámlálás önkitöltéses szakaszában, az utóbbi hetekben megfigyelhető csíkszeredai és a Hargita megyei robbanásszerű növekedés hátteréről. A főkoordinátor szerint városunk és megyénk országos szinten etalonnak minősül.

 

Váratlan látogatást tett városunkban Silvia Pisică, a Népszámlálás Koordinációs és Megvalósítási Egyeségének (Unităţii de Coordonare şi Implementare a Recensământului – UCIR) vezetője, valamint az ugyanezen szervezet pénzügyeivel foglalkozó Anda Finți azzal a céllal, hogy a végére járjanak, minek köszönhető az utóbbi hetek robbanásszerű növekedése az önkitöltést illetően. Korodi Attila polgármesterrel, Borboly Csaba megyeitanács-elnökkel, valamint a Hargita Megyei Statisztikai Intézetet vezető Abos Mariával közös sajtótájékoztatón méltatták a helyi és a megyei népszámlálási kampány sikerességét.

Korodi Attila házigazdaként köszöntötte a vendégeket és kifejtette: Csíkszereda lakosságának 66 százaléka élt az önkitöltés lehetőségével, és az önkitöltőknek csupán egyharmada vette igénybe az összeíró pontokon nyújtott segítséget.

„Nem tudom, mennyire vannak tisztában vele, de példaként tekinthet önökre az egész ország, méltán lehetnek büszkék erre az arányra” – fogalmazott Silvia Pisică, hangsúlyozva, hogy a népszámlálásokból nyert adatokkal mindig az életszínvonal növelését szolgáló politikai döntéseket, stratégiákat készítik elő, a begyűjtött adatokat egyébre nem használják.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint az intézményekkel szembeni bizalommal, az intézmények közti kommunikációval, nem utolsósorban pedig a Csíkszereda Városháza által véghezvitt kommunikációs kampány sikerével magyarázható a robbánásszerű növekedés. Mint megjegyezte: ezzel rengeteg közpénzt spórol meg Hargita megye.

Április elején amúgy Csíkszereda 13 százaléknál tartott, a megye 14 százaléknál. Mára a város elérte a 66 százalékot és a megye is meghaladta a 60-at. Hargita megye Brassó mögött a második helyen áll, Csíkszereda a pedig a megyei jogú városok rangsorában a legjobb öt között szerepel.

„Nem tudjuk, hogy a csíkszeredai önkitöltéses arány hány százalékon tetőzik, de számolunk azzal, hogy ezt az intenzitást már képtelenség fenntartani. Igyekszünk beazonosítani azokat a célcsoportokat, amelyeket még nem szólítottunk meg, illetve készülünk a következő, a házról házra történő összeírás szakaszára” – közölte Korodi Attila.

Csíkszeredában az elmúlt hetekben több pilléren álló kampány valósult meg: ennek része volt a hetente visszatérő, intézményeket és cégeket megszólító #NépszámSzerda program, az egyházakkal együttműködve kivitelezett ideiglenes összeíró pontok megszervezése, a szülőket és az iskolai személyzetet megszólító #NépszámSuli, a kávézók fogyasztóira irányuló #NépszámKávé, az elszármazottakat megcélozó #NépszámItthon, illetve az összeíró pontok folyamatos népszerűsítése.  

Nepszamlalas Csikszereda Etalon