chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

Válogatás a 2. Budapesti Illusztrációs Fesztivál alkotásaiból

múzeum kiállítás
calendar
Csíki Székely Múzeum
Esemenyek 2022 Csikimuzeum Illusztraciosfeszt

A Budapesti Illusztrációs Fesztivál 2019-ben azzal a céllal jött létre, hogy reprezentálja és megújítsa az illusztrációs művészeteket. Az illusztráció a kortárs vizualitás egyik legdinamikusabban fejlődő, leginnovatívabb ága. A fesztivál létrehozóinak szándéka, hogy kétévente ismétlődő (biennálé jellegű) pályázat, kiállítás és a kapcsolódó rendezvények által ösztönözzék a magyarországi irodalmi illusztráció felzárkózását a világ élvonalához, láthatóvá tegyék a fiatal tehetségeket, hosszabb távon pedig reprezentálják a magyar illusztrációt nemzetközi szinten is.

Novemberben a Csíki Székely Múzeumban is bemutatják a Budapesti Illusztrációs Fesztivál válogatásanyagát. 5 teremben összesen több mint 100 munka válik megtekinthetővé, amelyeket ismerhetünk akár a Gutenberg kiadó könyveiből, vagy más kiadók által megjelentetett kötetekből is. Az irodalmi illusztráció műfaját tekintve meglehetősen intimnek mondható, hiszen természetes közege a könyv, ahol tenyérnyi képekkel az olvasó-néző alkot személyes viszonyt. A Budapesti Illusztrációs Fesztivál tárlatain a néző a kötetekből kilépett, önálló műként találkozhat az illusztrációs grafikával, amely mai formájában joggal tart igényt arra, hogy független képi formaként értelmezzük.

A december 30-ig megtekinthető tárlat kurátorai Herbszt László illusztrátor-tervező grafikus és Révész Emese művészettörténész. A megnyitóra 2022. november 24-én, csütörtökön 17 órai kezdettel kerül sor a Mikó-vár északnyugati bástyájának emeleti kiállítótermében.


Bővebben
Esemenyek 2022 Csikimuzeum Illusztraciosfeszt