chevron_right
Monitorul oficial local

DUBLĂM ȘI INTERCONECTĂM REȚELELE PISTELOR DE BICICLETE

Kerekparut1

Rețeaua de piste pentru biciclete din Miercurea-Ciuc are în acest moment 11,4 kilometri. Aceasta va fi extinsă cu încă 5,5 kilometri, iar o parte din pistele existente vor fi modernizate ca urmare a proiectului câștigător depus de către primărie prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Detaliile investiției au fost prezentate astăzi de către edilii orașului în cadrul unei conferințe de presă organizată cu ocazie unei vizite pe teren.

Proiectul va avea un impact major asupra mobilității urbane și a transportului alternativ. În același timp va conecta arterele principale ale municipiului" - a subliniat primarul Korodi Attila. Potrivit edilului orașul a câștigat o finanțare în valoare de 8,37 milioane de lei pentru construirea a 5,5 km de noi tronsoane și a moderniza 5,6 km de piste deja existente. La această sumă orașul va trebui să asigură și contribuție proprie din bugetul local.

Un aspect important în desemnarea noilor trasee a fost acela de a se asigura că traseele existente și cele noi pot funcționa ca un sistem coerent de piste, care poate fi accesată în condiții de siguranță de către bicicliști din orice parte al orașului.

Se va construi o serie de piste noi: de la intrarea în oraș dinspre Leliceni până în strada Petőfi, pe bulevardul Frăției de la Aleea Șuta până la strada Szász Endre, pe str. Brașovului de la Parcul Elisabeta până la strada Bolyai, acesta din urmă se va conecta cu pista de biciclete de pe strada Szász Endre. Pista de biciclete din Jigodin va fi de asemenea extinsă până la Jigodin-Băi. Se va  construi un nou tronson pe bulevardul Timișoarei, între străzile Lunca Mare și Kossuth Lajos, în parcul central, și ca o prelungire a benzii de pe strada Szék, între străzile Széked și Kissomlyó.

Două dintre cele mai lungi piste de biciclete din oraș, cel de pe strada Szék și strada Toplița, vor fi modernizate. Vor fi reabilitate și pistele situate pe străzile Márton Áron, Kossuth Lajos, Vörösmarty Mihály și Mihail Sadoveanu.

Contractul de finanțare ar urma să fie semnat săptămâna viitoare, după care primăria va lansa procedura de achiziție publică pentru studiile de fezabilitate, apoi pentru proiectare și, în final, pentru execuție. Durata de realizare a acestei investiții este estimată la doi ani și jumătate până la trei ani.

Viceprimarul Bors Béla a subliniat: „O dată cu finalizarea proiectelor, lungimea pistelor de biciclete se va dubla, ajungând la aproape 25 de km. La proiectul tocmai prezentat mai putem adăuga tronsoanele de pe strada Revoluției din Decembrie și strada Kossuth Lajos, finalizate anul trecut. Vom avea încă 1,2 km de pistă care începe de la pasajul subteran din strada Băilor și se termină la parcul sportiv aflat în construcție. În acest caz construcția va fi finalizată în acest an. La toate acestea se mai adaugă traseele care vor fi construite în cadrul proiectului de mobilitate urbană pe strada Harghita.”

Kerekparut1