chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

PRO URBE DÍJAK HATÁROKON ÁTÍVELŐ, ÁLDOZATOS MUNKÁÉRT

Csoportkep

Csíkszereda Megyei Jogú Város polgármestere Pro Urbe díjat adományozott az agrár- és vidékfejlesztési felsőoktatást városunkban elindító és működtető Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és jogelődei, valamint számos csíkszeredai közösségi ügy támogatója, dr. Klaus Winter számára. A díjakat ünnepélyes keretek között ma adták át a városháza dísztermében.

 

A város alapszabályzatának értelmében Korodi Attila polgármester ma egy alapítványnak, egy egyetemnek és egy magánszemélynek adományozott Pro Urbe díjat.

„Mindegyik díjazott a maga területén jelentősen hozzájárult és hozzájárul Csíkszereda, a csíkszeredai közösségi élet jobbá tételéhez. Hálás dolog olyan embereket, alapítványokat, intézményeket ismerni, akik sokak számára hasznos projekteken dolgoznak úgy, hogy közben nemcsak a maguk, hanem az egész közösség felemeléséért hoznak nem kevés áldozatot a munkájukkal” – fogalmazott ünnepi beszédében a polgármester. Ezt követően Hargita Megye Tanácsa képviseletében Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke, majd Gergely István, a Csibész Alapítvány elnöke szólt az egybegyűltekhez.

A Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány (PAHRU) és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) – valamint jogelődjei, a Gödöllői Agrártudományi Egyetem, majd Szent István Egyetem – szerepe a csíkszeredai felsőoktatással, tudományos rendezvényekkel, konferenciákkal fonódik össze. Az alapítványt azért tüntette ki Csíkszereda, mert elévülhetetlen szerepe van a csíkszeredai agrár- és vidékfejlesztési felsőoktatás szervezési és infrastrukturális hátterének biztosításában. A MATE tevékenysége szorosan összefügg az előbbi díjazott munkájával, hiszen a csíki és székelyföldi hallgatók magas színvonalú szakmai felsőoktatási továbbképzésében betöltött szerepéért részesült az elismerésben. Az elismeréseket dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora és dr. Máté Emma, a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány igazgatótanácsának tagja vette át Csíkszereda polgármesterétől.

Dr. Klaus Winter neve összekapcsolódik többek között a Lázár-házzal, a felújított Fodor-házzal és a mozgássérültek új központjával. A Német Fogorvosok Szövetségének (HDZ) alelnöke (korábbi elnöke) a fogyatékkal élők és nem fogyatékkal élők, az egészségesek és betegek, az idősek és fiatalok közötti korlátok megszűntetéséért, a szükség enyhítéséért tett önzetlen segítségnyújtásáért és a Csibész Alapítvány támogatásáért részesült az elismerésben. A díjazott betegség miatti távolmaradásában a kitüntetést Dr. Klaus-Achim Sürmann, a HDZ elnöke vette át.

A díjazottak az oklevél mellett hagyományosan a Tivai Nagy Imre alakját formáló bronzszobrot, Sárpátki Zoltán alkotását kapták.

Csoportkep