chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

ÍGY ELŐZHETJÜK MEG A TÜZET!

Tarlotuz Hu

Az elmúlt három évben Románia területén 43 165 tarlótüzet jegyeztek, ez átlagosan napi 40 tűzesetet jelent. A tűzesetek első számú oka a mezőgazdasági területek tűzzel való tisztítása.

A magas esetszámhoz a biztonsági intézkedések figyelmen kívül hagyása, a felügyelet, a gyors közbelépési eszközök hiánya és az önkéntes sürgősségi esetek bizottságai értesítésének elmulasztása vezetett.

Ugyanakkor a száraz növényzet és a gabonatáblák közelében való dohányzás miatt is jelentős számú vegetációs tűzeset keletkezett.

Ne gyújtogasson, illetve ne dohányozzon, ha nem biztosított:

  • a 40 méter távolság a következő gyúlékony anyagoktól: gáz, éghető folyadékok, gyúlékony gőz, robbanóanyagok stb.,
  • a 10 méter távolság a következő könnyen gyúlandó anyagoktól: fa, papír, anyag, útburkolat, szurok, olaj stb.,
  • az 50 méter távolság takarmányterületek körül az érés és az aratás idején vagy erdős területeken.

Ne gyújtson tüzet szeles időben és tűzveszélyes helyeken!

Figyelem! A tarlóégetés csak a tűz terjedésének a megakadályozása érdekében hozott intézkedések betartásával történhet, állandó és folyamatos felügyelet mellett, ha előzetesen tájékoztatta és engedélyt kapott a helyi önkéntes sürgősségi esetek bizottságától.

A nyílt tüzön való sütés/főzés csak olyan körülmények között és távolságban történhet, ha nem áll fenn a tűz átterjedése épületekre, raktárakra, mezőgazdasági területekre, növényekre, erdőkre vagy ültetvényekre.

A gyermekek figyelmét fel kell hívni, hogy ne játsszanak a tűzzel olyan helyeken és körülmények között, ahol fennáll a tűz továbbterjedésének veszélye.

Az alábbi tettek elkövetőire 1000 lej és 2500 lej közötti büntetés szabható ki:

  • növényi hulladék, szemét és más anyagok meggyújtása engedély és óvintézkedés meghozatala nélkül, amelyek megadadályozzák a tűz átterjedését a szomszédos területekre.
  • nyílt tűz gyújtása olyan körülmények között, hogy az átterjedhet épületekre, raktárakra, mezőgazdasági területekre, növényekre, erdőkre vagy ültetvényekre.

 

Tarlotuz Hu