chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

HITEL FELVÉTELÉRE KÉNYSZERÜL CSÍKSZEREDA

Onkormanyzati Ules Zoom

Mintegy 46 millió lejjel „tartozik” Csíkszeredának az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma, ezt a hiányt pedig – a folyamatban levő beruházások kivitelezése érdekében – csakis államkincstári hitellel tudja orvosolni a város. Mai ülésén az önkormányzat 15 millió lejes gyorshitel felvételét hagyta jóvá.

 

Számos uniós finanszírozású projekt megvalósítása van folyamatban Csíkszeredában, mind közül a mobilitási terv óriásberuházásai terhelik leginkább a város költségvetését. A megvalósítások folyamatossága érdekében Csíkszereda kénytelen volt a saját forrásaiból fedezni a beruházások előrehaladásához szükséges összegeket. Mint Bors Béla alpolgármester kifejtette: februárban 20,7 millió lejnyi kifizetett összegre kértük a beígért minisztériumi fedezetet, nyáron pedig további 25,3 millió lejre.

Korodi Attila polgármester értesülései szerint legkorábban szeptemberben kezdődhetnek el a folyósítások, de erre nincs garancia. A 2014–2021-es finanszírozási időszak uniós projektjeit ugyanakkor idén december 31-ig le kell zárnunk. Ez a határidő és a továbbra is késő minisztériumi „tartozás” Csíkszeredát is kényszerhelyzetbe sodorta. 

„Kifizettük a kivitelezőket, hogy megfelelően haladjunk a beruházásainkkal. Az előfinanszírozásunkra nem kaptuk meg a minisztériumi fedezetet, holott, ha a 46 millió lej a számlánkon lenne, most nem beszélnénk hitelfelvételről. Az Állami Kincstár sürgősségi hitelrendszere az ilyen helyzetekben nyújt segítséget. Az uniós projektek önrészének biztosítása miatt mára általános szokássá vált az önkormányzati kincstári hitelfelvétel, és ezt sajnos Csíkszereda sem kerülheti el” – fogalmazott Korodi Attila.

A 15 millió lejes hitelt csakis a mobilitási projektek önrészének fedezésére költheti a város, és legfeljebb 5 év alatt köteles törlesztenie.

Onkormanyzati Ules Zoom