chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

BOULEVARD FARM – Ha szeptember, akkor Falu a városban

Faluavarosban

Szép lassan akkorára cseperedett egy gyerekkorosztály, hogy mindjárt cikinek érzi anyával és apával kézen fogva állatsimogatóba menni. Bezzeg 9 évvel ezelőtt! Alig lehetett elráncigálni őket záráskor a kisnyusziktól, a bocitól, a megmászható traktoroktól vagy a jó illatú szénaboglyákból.

Ennyi ideje indította a Hargita Megyei Fiatal Gazdák Egyesülete Csíkszereda egyik legnépszerűbb – bár ha a látogatói számot és a visszhangot nézzük, az „egyik” szót el is hagyhatjuk – hétvégi családi rendezvényét, a Falu a városban-t, amely idén - a járvány miatti szünet után - éri meg 8. kiadását. Amikor néhány napra szó szerint beköltözik a vidék a városba – tehenestül, lovastul, csirkéstül és malacostul, traktorostul-kombájnostul, és még a szamár sem marad otthon. Hat év alatt persze már szinte mindent kipróbáltak a visszatérő látogatók, ismerősként köszöntik a gyerekek az egy évvel azelőtt megkedvelt jószágokat, az apukák már szinte profi módjára tudnak traktort vezetni, és helyszínen főtt puliszka meg a házi sajt íze sem változott.

Nem mintha ez baj volna: ha évszázadok alatt ilyen jól megőrizte a vidék a gazdálkodási formákat, ízeket, miért kellene néhány év alatt megváltoznia? Bővíteni, színesíteni természetesen lehet, és amint azt tapasztalhatták is a látogatók, újdonság állandóan akad: hol a méhészkedéssel lehet közelebbről ismerkedni, hol a lovaglással, máskor pedig a mezőgazdasági gépek világába lehet belemélyülni szakember segítségével.

A rendezvénynek többek között az a célja: megmutatni, közelebb hozni a városiakhoz a vidéket, a falusi életet, közvetlen kapcsolatot teremteni termelő és fogyasztó között, és megismertetni minél szélesebb réteggel közösségünk és székelyföldi szűk környezetünk értékeit, szokásait, ízeit és mindennapjait. Természetesen nem maradhat el az imádott tehénfejés, állatetetés, a gyerekjátékok, traktorozás, szénában ugrálás, sajtkészítés, lovaglás sem – és hogy még minden nem, az legyen meglepetés!

Falu a városban – Csíkszereda, Temesvári sugárút, az Óceánnal szemközti zöldövezeten, 2022. szeptember 24–25-én.

Faluavarosban