chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

VEGYEN RÉSZT AZ ÁLTALÁNOS VÁROSRENDEZÉSI TERV FRISSÍTÉSÉBEN!

Pug1

Csíkszereda Megyei Jogú Város jelenlegi általános településrendezési tervét és rendezési szabályzatát 2012-ben fogadta el az önkormányzat. Annak ellenére, hogy az a tavalyi hosszabbítást követően 2032-ig érvényes, az utóbbi több mint tíz évben bekövetkezett társadalmi, közigazgatási és gazdasági változások szükségessé teszik a frissítését. A folyamat elkezdődött, és a lakosság első körben január 30-ig jelezheti észrevételeit.

 

Korodi Attila polgármester és Bors Béla alpolgármester ma sajtótájékoztatón foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat. Mint kiemelték, a frissítésnek alapvetően kettős célja van: az új PUG olyan intézkedéseket foganatosít, amelyek csökkentik a bürokráciát, továbbá a beltelekhatár kontűrjét a valós telekhatárokhoz igazítják (kiküszöbölve ezáltal, hogy egyes parcellák részben belteleknek, részben külteleknek minősüljenek).

Az általános településrendezési terv (Plan Urbanistic General – PUG) közép- és hosszú távon meghatározza többek között a fejlesztési irányokat, a közlekedési folyosók útvonalait, a veszélyeztetetté nyilvánított területeket, a területfelhasználást és az építkezéseket ezeken a területeken. Csíkszereda megyei jogú város jelenleg érvényes általános városrendezési tervét és helyi városrendezési szabályzatát 2008–2012 között dolgozták ki, meghosszabbítása után pedig érvényessége a frissítésig, de legfeljebb 2032-ig terjed.

A 2012-től bekövetkezett társadalmi, közigazgatási és gazdasági változások ugyanakkor szükségessé teszik a dokumentáció frissítését. Az eljárás most kezdődik, és a következő időszakban többlépcsős lakossági fórumokat szervezünk: a városlakókkal elsősorban online térben, a vállalkozókkal és a szakmabeli képviselőkkel személyesen is.

Ha külterületekkel, beltelkesítéssel, nem indokolt övezeti előírással kapcsolatban építő jellegű településrendezési javaslata van, megoszthatja egy kérdőív kitöltésével. A kérdőívet megtalálja itt, és kitöltés után elküldheti az urban@szereda.ro e-mail-címre, vagy hozzájuthat a városházi ügyfélközpontban (Mihail Sadoveanu utca 4. szám), és benyújthatja személyesen a földszinti 5-ös ügyfélablaknál (településrendezés). Az észrevételeket minden esetben megválaszolja a településrendezési osztály, és a frissítés iratcsomójához csatolja, mellékletként.

A PUG elkészítésére egyébként uniós támogatást nyert a város: az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) által finanszírozott pályázatból a legmagasabb lehívható értékre, mintegy 3,85 millió lejre írt alá finanszírozási szerződést tavaly decemberben Korodi Attila polgármester és Cseke Attila fejlesztési miniszter.

Pug1