chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

ÚTLEZÁRÁSOK, PARKOLÓHELYEK A CSÍKSOMLYÓI BÚCSÚ IDEJÉN

Bucsu 03

A zarándokok biztonsága érdekében Csíkszereda Önkormányzata idén is forgalomkorlátozást, a búcsú napján pedig – a már megszokott helyszíneken – teljes útlezárást rendelt el. Idén is kijelöltünk „parkolóhelyeket” a szekerekkel érkezők számára is.

 

Az idei csíksomlyói pünkösdi búcsú legfontosabb tudnivalóiról sajtótájékoztatón számolt be ma reggel Korodi Attila polgármester és Tímár Sándor P. Asztrik atya. A liturgikus programot a kegytemplomigazgató ismertette, ezt követően Korodi Attila a szervezési kérdésekre tért rá.

„Székelyföldnek és a Kárpát-medencének az egyik legszebb és legkiteljesedettebb ünnepét éljük meg: találkozunk a Szűzanyával, és találkozunk egymással. Ezt a találkozást szervezési munka előzi meg, amelyről a ferencesekkel és a hatóságokkal is egyeztetünk. Köszönjük a partnerséget!” – fogalmazott Korodi Attila polgármester.

A zarándokok által használt csíksomlyói útvonalakat május 17-án, pénteken 22 órától lezárják az autós forgalom előtt, majd a többségüket a búcsús tömeg elvonulását követően fokozatosan felszabadítják. A Szék útja, a Kissomlyó, Nagymező és Kájoni János utca forgalomkorlátozása ugyanakkor vasárnap 16 óráig érvényben marad.

A helyi lakosok számára a leghasznosabb üzenet: a búcsú napján, szombaton 6 és 18 óra között rájuk is érvényes az útlezárás, előtte és utána viszont a lakcím igazolásával behajthatnak a lezárt utcákba is.

Terkep forgalomkorlatozas

A búcsú napján csak a hatósági autók és a behajtási engedéllyel rendelkezők haladhatnak gépkocsikkal a következő utcákban:

  • Szék útja – teljes hosszában
  • Nagymező utca – teljes hosszában
  • Kissomlyó utca – teljes hosszában
  • Kájoni János utca – a Nagymező utcától az agyagfalvi eltérőig
  • Nagyrét utca – a Lukoil benzinkút melletti körforgalomtól a Szék útjáig tartó szakaszon
  • Taploca utca – a taplocai körforgalomtól a Szék útjáig tartó szakaszon
  • Márton Áron utca – a református templom melletti körforgalomtól a Szék útjáig tartó szakaszon
  • Hunyadi János utca – a temetőhöz közeli ideiglenes körforghalomtól a Szék útjáig tartó szakaszon
  • Haladás utca – teljes hosszában 
  • Kertészek utca – teljes

Ami a parkolást illeti, hangsúlyozzuk: hétvégén és ünnepnapokon (ez esetben szombaton, vasárnap és pünkösdhétfőn) ingyenes a parkolás.

Az autóbuszok parkolása idén is szervezetten, hatósági segítséggel történik. A nyugati irányból, Székelyudvarhely felől érkező buszok a Hajnal, az Akác, a Fürdő és a Baromtér utcákban, továbbá az ipari övezet északi részén, a Rét utcáról az egykori mészárszék felé vezető utcában is parkolhatnak. Idén már a Hargita utca két oldalán is parkolhatnak, a négysávos szakaszon.

Terkep buszok terkep sq

A Felcsík, illetve a Gyimesek felől érkezők a terelőút két érintett körforgalmától a taplocai körforgalomig terjedő országútszakaszokon parkolhatnak.

A Háromszék irányából jövő zarándokbuszok a Brassói úton (a MIDA-tól az állomásig terjedő szakasz külső sávján) állomásozhatnak.

A Pálfalva felől érkező buszok a 4-es számú községi út mentén, a Csíkszentlélek irányából érkezők pedig a Szentlélek utcában és a mellékutcáiban parkolhatnak (a Hunyadi János utcától a város kijárata felé eső szakaszon.

Figyelembe véve, hogy a búcsú helyszínén a lovak és a szekerek jelenléte életveszélyes helyzeteket teremthet, a tavaly bejáratott módszer szerint a szekerek a csobotfalvi közbirtokosság udvarán, a Somlyó-hegy Fitód felőli lábánál (a Sutával átellenben), valamint a Kígyók pusztája jelöltek ki „parkolóhelyeket”. 

Terkep szekeresek bucsu 2024

A vásárosok a tavalyi jól bevált rendszer szerint csak a búcsúhoz illő termékeket árusíthatnak, szervezett körülmények között.

A polgármester ugyanakkor megnyugtat mindenkit: a zarándokok biztonsága érdekében a Somlyón észlelt medvéket elszállítják még a búcsú előtt.

Bucsu 03