chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

ÚJ HORIZONT NYÍLHAT A TÉLI SPORTOK INFRASTRUKTÚRÁJÁNAK FEJLESZTÉSÉRE

Tanacsules 0331

Csíkszereda Önkormányzata ma határozatban is kérte a Vákár Lajos Műjégpálya, a szomszédos gyorskorcsolyapálya és a fenti kettőt övező kiegészítő felületek átvételét a Sportminisztériumtól a város közvagyonába. Rég áhított törekvés végére kerülhet pont, amennyiben a szaktárca eleget tesz a kérésnek – az önkormányzati ülésre bejelentkező Novák Károly Eduárd sportminiszter arról biztosította a képviselőket, hogy az erre vonatkozó szándék részükről is megvan.

 

A Csíkszeredai Sportklub által használt infrastruktúra jelenleg állami tulajdonban, sportminisztériumi ügykezelésben van. 2021 tavaszán a felek már kifejezték, hogy a kérelmező Csíkszeredai Megyei Jogú Város és az ügykezelő Sportminisztérium részéről is egyértelmű a szándék a kissé megviselt infrastruktúra átadására/átvételére. A fenntartási kérdések – főként az időközben elszállt energiaárak – miatt azonban szándékosan lelassították a folyamatot.

„Az energiapiac stabilizálódni látszik, ezért elérkezettnek éreztük az időt, hogy hivatalosítsuk a szándékunkat. A meglévő infrastruktúrának a város lenne a legjobb gazdája. Szeretnénk jobb minőséget teremteni, megfelelő környezetet biztosítani a téli sportokat űzőknek. A helyi sport fejlesztése szempontjából stratégiai fontosságú ez a döntés” – fogalmazott a mai soros önkormányzati ülés online tartott felvezetőjében Korodi Attila polgármester.

Az elöljáróhoz hasonlóan Novák Károly Eduárd sportminiszter is online jelentkezett be, és kifejtette: a minisztériumnak tavaly nyáron sikerült lezárnia azt a peres ügyet, amely a gyorskorcsolyapálya be nem fejezett felújítása nyomán alakult ki – ez is akadálya volt a városi tulajdonba adásnak. „A Csíkszeredai Sportklub által használt infrastruktúra erőteljes fejlesztésének egyetlen esélye, ha a város tulajdonába kerül a műjégpálya, a gyorskorcsolyapálya és az hozzájuk tartozó szomszédos létesítmények. Csíkszereda regionális téli olimpiai központként a következő évtizedben sokat fog fejlődni” – fogalmazott a sportminiszter.

A Csíkszeredai Sportklub tevékenységét ez a döntés közvetlenül nem befolyásolja, a klub, mint szervezet nem kerülne át városi tulajdonba, csupán az általa használt létesítmények.

Az önkormányzati ülésen egyébként főként közigazgatási, procedurális kérdésekben határoztak.

Tanacsules 0331