chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

TÖRLESZTETT A SZAKTÁRCA, LEMONDUNK A 15 MILLIÓ LEJES HITELRŐL

Varoshaza

Az Európai Beruházások és Projektek Minisztériumától ma reggel beérkezett a városkasszába az a 46 millió lej, amelynek hiánya miatt 15 millió lejes hitelfelvételt készített elő Csíkszereda Önkormányzata. A minisztériumi törlesztés nyomán immár nem szükséges az államkincstári „gyorssegély”.

 

Mint arról korábban beszámoltunk, Csíkszereda Önkormányzata kényszerhelyzetbe került: a kivitelezés fázisában álló mobilitási pályázatok (a felüljáró, a buszpályaudvar és a Hargita utca felújítása) folytonossága érdekében júliusban államkincstári hitelfelvételben látták az egyetlen kiutat. A korábbi, beígért támogatás folyósítása ugyanis elmaradt az Európai Beruházások és Projektek Minisztériumától, ezért a város kénytelen volt saját forrásaiból „megelőlegezni” a kivitelezési költségeket. Februárban 20,7 millió lejnyi kifizetett összegre kértük a minisztériumi fedezetet, nyáron pedig további 25,3 millió lejre.

Ma reggel a „tartozás” megérkezett: a 46 millió lej immár Csíkszereda bankszámláján van, ez pedig okafogyottá tette a kincstári 15 millió lejes hitel felvételét.

Korodi Attila polgármester a ma reggeli önkormányzati ülésen kifejtette: Csíkszereda több más városhoz hasonlóan lemond erről a külső forrásról. Nem rejtette viszont véka alá: a hosszú távú hitelfelvétel napirenden marad, mert a jelenlegi és a soron következő óriásprojektek megvalósításához mindenképpen szükség lesz további fedezetre.

A mai soron kívüli ülés legfontosabb hozadéka ugyanakkor a Csíkszereda Helyi Akciócsoport létrehozása, amely vállalkozásokat, civil szervezeteket és magánszemélyeket tömörít, önkormányzati tagsággal. A nonprofit egyesület szerepe főként a rászorulók védelmére, felzárkóztatására irányuló pályázatok lehívása és megvalósítása. Célcsoportjuk a nélkülöző idősek és kiskorúak, a mélyszegénységben élők – köztük a roma nyomornegyedek lakói is.

Varoshaza