chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

TERMELÉSRE KÉSZEK A HARVÍZ NAPELEMPARKJAI

Harviz 3 Mihalylaszlo

A csíkszeredai szennyvíztisztító állomás és a Nagy Laji dombján található víztartály éves energiafogyasztását szinte teljes mértékben fedező napelemparkokat építettek az elmúlt fél évben a Harvíz Rt. pályázata jóvoltából, Csíkszereda Önkormányzatának partnerségében. A beruházásnak köszönhetően a következő években jelentős energia-megtakarításra számít a Harvíz, ez pedig a fogyasztóknak is jót jelent a szolgáltatási díjak szempontjából.

 

A Harvíz Rt. a szolgáltatási területén, Csíkszéken és Udvarhelyszéken közel 21 millió lej értékű beruházást valósított meg: 15 településen 17 napelemparkot létesített. Mind közül kiemelkedik a csíkszeredai (1600+26 panel), a székelyudvarhelyi (1800 panel) és a csíkmadarasi (576 panel).

„Az energiaválság megmutatta, mennyire fontos, hogy a közhasznú vállalatok minél nagyobb arányban használjanak megújuló energiát. A Harvíz Rt. uniós pályázati lehetőséggel élve víztisztítók, derítőállomások, szivattyúházak éves energiafogyasztásával arányos termelési kapacitású napelemparkokat hozott létre. Mindez hosszú távon energia-megtakarítást jelent, ami a díjszabáson is megmutatkozik majd” – nyilatkozta Korodi Attila polgármester a Harvíz Rt. vezérigazgatójával, Bogáti Csabával tartott mai közös sajtótájékoztatón.

„Előkészítettük a szennyvíztisztító állomás felújítását, és ezen beruházás mentén nagyon gyorsan tudtunk pályázni a napelemekre a Nagy Infrastruktúrák Operatív Program (POIM) keretéből. A finanszrozási szerződést 2023. június 22-én írtuk alá, és fél év alatt megépültek a napelemparkok. A kisebbek már üzemképesek, a nagyobbak esetében a rácsatlakozási engedélyre, majd a beüzemelésre várunk” – közölte Bogáti Csaba, megjegyezve, hogy országos szinten a Harvíz azon kevés pályázók egyike, amely határidőre befejezte a kivitelezést.

Csíkszeredában a szennyvízkezelő állomásnál 1600 napelemet, a Nagy Laji dombján levő víztartálynál pedig 26 napelemet szereltek fel. Előbbi a becslések alapján évente 1011,8 MWh-t, utóbbi 15,99 MWh-t termel, vagyis szinte teljes mértékben lefedik az 1043,21, illetve a 16,02 MWh-s éves helybeni fogyasztást.

A projekt összértéke 20,94 millió lej, amelyből 14,08 millió lej a POIM-ból származik, 2,48 millió lej az állami támogatást, 1,05 millió lej pedig a Harvíz-önrészt képezi. A fennmaradó 3,31 millió lej a le nem írható áfa értéke, szintén állami költségvetésből.

Megyei szinten egyébként a számítások szerint évente közel 3 GWh-t termelnek a Harvíz napelemei.

Harviz 3 Mihalylaszlo