chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

SZOMBATON KEZDŐDIK AZ ELSŐ TRANSYLVANIAN DESIGN WEEK

Program Logos

A Transylvanian Design Week, az első, célzottan erdélyi designereket megszólító eseménysorozat szombaton, február 18-án kezdődik Csíkszeredában. A TDW központi eseménye, a Csíki Székely Múzeumban látogatható tárlat mellett számos kísérőrendezvény is zajlik majd a városban. Az esemény főszervezője a Csíki Székely Múzeum és Csíkszereda Városháza, főtámogatója az OTP Bank Románia.

 

A kiállítás kurátora, Oláh Gyárfás meglátása szerint a Transylvanian Design Week tárlata „párbeszéd régi és új, múzeum és tervezők, tervezők és tervezők, tárgyak és tárgyak között.” A TDW célja pillanatképet nyújtani az erdélyi design jelenlegi helyzetéről, valamint rákérdezni arra is, milyen igényei vannak az erdélyi kreatív közösségnek az együtt-gondolkodásra, tervezésre. A Transylvanian Design Week tárlatára február 18. – március 10. között várják a látogatókat, a Csíki Székely Múzeum nyitvatartási idejében (keddtől vasárnapig naponta  9.00–17.00 óra között).

A TDW tárlatának anyaga elismert erdélyi designerek alkotásai mellett a szervezők által meghirdetett versenyre beérkezett munkák válogatásából áll össze. A tárlat négy fő kategóriára oszlik: divattervezés, terméktervezés, grafikai tervezés és motion design. A kategóriák legjobbjainak nevét a kiállítás zártkörű megnyitóján, február 17-én hozzák nyilvánosságra. A nyertesek 4000 lej jutalomban részesülnek az OTP Bank Románia felajánlásából.

A kiállítás ideje alatt a múzeumban pop-up shop működik majd, ahol az érdeklődők megvásárolhatják a kiállító alkotók munkáit.

A központi tárlat mellett a TDW ideje alatt számos kísérőrendezvény is zajlik majd Csíkszeredában, amelyeknek fő célja az iparművészet különböző ágainak megismertetése a helyi közönséggel, valamint találkozási lehetőség biztosítása az alkotók számára. A Csíki Moziban a Publicritic tervezőgrafikai kiállítást mutatják be a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Művészeti Tanszéke, a Szent László Napok és a Non-common Design Stúdió társszervezésében. A kiállításon poszterek és kiterjesztett valóság formájában fedezheti fel a közönség az elmúlt két év Publicritic versenyének anyagát: a 2021-es Digitális szmog és a 2022-es Perifériák témával. A kiállítás február 20. – március 10. között látogatható (nyitvatartás: hétfő–szerda: 09.00-13.00, csütörtök: 18.00–21.00, péntek: 16.00–20.00, szombat: 16.00–20.00).  A megnyitó utáni kerekasztal-beszélgetésen a Publicritic szervezői exkluzív bejelentéssel várják az érdeklődőket: a 2023-as pályázati kiírásuk új témájával.

Szintén a Csíki Moziban kerül sor az erdélyi designhoz kapcsolódó reklámfilmek és projektbemutatók vetítésére, február 22-én és március 2-án 17.00 órától. A vetítésen a közönség helyi alkotók és műhelyek munkáit és projektjeit láthatja majd.

A Smart Hungary kiállítás a Külgazdasági és Külügyminisztérium utazókiállítása, amelyet a világ több helyszínén mutattak be 2022-ben és a Liszt Intézet - Magyar Kulturális Központ Bukarest és Magyarország csíkszeredai Főkonzulátusa szervezésében lesz látható a TDW keretében, a Csíki Székely Múzeumban. A tárlat 22 magyar fejlesztésű innovációs terméket mutat be a mindennapi életünket átszövő hat téma (Smart City, Smart Mobility, Smart Leisure, Smart Sport, Smart Agriculture, Smart Healthcare) köré csoportosítva. A romániai közönség a Smart Hungary kiállítást 2022 májusában a bukaresti Romanian Design Week keretében láthatta.

A TDW programjában gyerekfoglalkozások, tematikus beszélgetések és tárlatvezetések is helyet kapnak.

Program Logos