chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

SZÁMOS HASZNOS ÖTLET BECSATORNÁZÁSÁVAL ZÁRULT AZ ÖTLETVERSENY

Hackathon1

Jó hangulatban, hasznos és látványos ötletek kidolgozásával zajlott le az elmúlt hétvégén Csíkszereda első közösségi hackathonja, a Petőfi Sándor utca felfrissítését szolgáló Csíki ötletveseny. A benevezők öt elképzelést dolgoztak ki, és mindegyik ötlet bizonyos részei használhatók a jövőbeni fejlesztésekhez. A szervezők ma sajtótájékoztatón foglalták össze a tapasztalataikat.

 

A Csíki ötletversenyt a The House Egyesülettel és a Kohó szakmai csoporttal partnerségben Csíkszereda Városháza szervezte. A szervezők célja az volt, hogy a fejlett országokban már jól bevált módszer mentén becsatornázzák azokat az elképzeléseket, amelyek megvalósulásával élhetőbbé válhat a Petőfi Sándor utca.

„Lelkes, kreatív emberek találkoztak a hétvégén. Nagyon érdekes volt követni a folyamatot, hogy pénteken megérkeztek ötletekkel, vasárnap pedig kiforrott tervekkel köszöntek el egymástól” – fogalmazott az eseményt kiértékelő sajtótájékoztatón Korodi Attila polgármester a Petőfi Kávéházban.

A hackathon módszerét és a verseny menetét Lázár László, a Kohó koordinátora és Szilágyi Levente, a The House Egyesület elnöke ismertette.

„A benevezők tíz alapötlettel jelentkeztek, és végül az öt legszimpatikusabb elképzeléshez csatlakoztak. Ezen öt gondolat mentén alakult ki az öt csapat, amelyeknek a tagjai önzetlenül, jó hangulatban áldoztak rá két teljes napot a városszépítő, gazdaságélénkítő kezdeményezésre” – fejtették ki.

Juhász-Borsa Orsolya, a városháza gazdaságfejlesztési irodájának vezetője rámutatott: a Sapientia EMTE-ben szervezett eseményen a harminckét versenyzőt tizenkét tagú szakmai csapat mentorálta. A mentorcsapatot projektmenedzserek, pénzügyi szakemberek, pályázatkezelők, mérnökök alkották.

A számos szakterületet képviselő héttagú zsűri döntése értelmében végül a Kovász nevű csapat nyerte a versenyt. Ötleteik egyebek mellett kockakő- és tűzfalfestést, mozgatható elemekből álló és többféle rendeltetésre alkalmas térbútorzatot, pavilont mutattak be.

A verseny zárultával elkezdődött az ötletek összegzése, mélyebb elemzése. Mint Juhász-Borsa Orsolya elmondta: nemcsak a győztesek, hanem a többi csapat is bemutatott olyan részötleteket, amelyekben a városvezetés fantáziát lát. Ezért valamennyi résztvevővel folytatódik az együttműködés annak érdekében, hogy az életképes elképzelések közül minél több esetében megtalálják a megvalósítás lehetőségét.

Hackathon1