chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

STRATÉGIAI DOKUMENTUMOT FOGADOTT EL AZ ÖNKORMÁNYZAT

Tanacsules 0527 Ml

Csíkszereda önkormányzati testülete a következő évek uniós forrásainak lehívásában kiemelkedő szerepet játszó klímavédelmi stratégiát fogadott el a ma reggeli ülésén. A CLIMADAPT olyan megalapozó dokumentum, amellyel ország szerte csak néhány önkormányzat rendelkezik, ezért előnyt jelent például az energiahatékonysággal, infrastruktúra-fejlesztéssel kapcsolatos jövőbeni pályázások során.

 

Csíkszereda tavaly decemberben 573 ezer lej értékű pályázatot nyert a Norvég Alap kiírásából a klímaváltozás következményeinek mérséklését szolgáló stratégia elkészítésére. Az átfogó dokumentum elkészült, a közviták lezajlottak, a lezárás határideje miatt pedig ma szavaznia kellett róla az önkormányzati testületnek.

„A stratégia egyrészt kezeli az adaptációt – választ ad egyebek mellett energiahatékonysági, árvízvédelmi kérdésekre vagy éppen a városunkban szélsőségesnek számító nyári időjárási viszonyok által előidézett kitettségre. Másrészt a stratégiában világossá tesszük, hogy nem a gazdaságfejlesztés rovására állítottuk össze, viszont minden ipari fejlesztéshez klímavédelmi követelményeket fogalmaz meg” – mondta felvezető beszédében Korodi Attila polgármester. „A környezetvédelmi szakemberek véleménye szerint Romániában jelenleg ez a legalaposabb klímavédelmi dokumentáció. A haszna abban rejlik, hogy az elkövetkező években a központi és az uniós források nagyban támogatják majd a klímaváltozás mérséklésére irányuló törekvéseket, ez a stratégia pedig előnyt jelent nekünk pályázáskor” – tette hozzá az elöljáró.

A soron kívüli ülésen költségvetés-módosítást is jóváhagytak, amelynek egyik vonatkozása a Mikó-vár hátsó udvarának a rendezése a várárokkal és a hagyományos székely házakkal. Az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) szoros határidős pályázatából jelentős összegű forrás hívható le, amennyiben még idén sikerül leszerződni az udvarrendezésre vonatkozó jóváhagyási dokumentáció (DALI) összeállítását. A DALI elkészítése akkor is fontos, ha csak későbbi, más forrást biztosító pályázathoz használjuk fel – jegyezte meg Korodi Attila.

A stratégia itt érhető el.

Tanacsules 0527 Ml