chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

PÜNKÖSDI ÁRUSÍTÁS SZIGORÚ KORLÁTOZÁSOKKAL, DE KISZOLGÁLÓBARÁT ENGEDÉLYEZTETÉSSEL

A csíksomlyói búcsú méltóságának megőrzése érdekében a kereskedelmi tevékenységet idén is szigorú előírások szabályozzák. Az árusok csupán bizonyos termékeket árusíthatnak, és azokat is szinte kizárólag magánterületről.

 

Csíkszereda Városházának határozott célkitűzése, hogy a június 4-i csíksomlyói búcsújárás alkalmával ne engedjen teret a bóvlinak. Ennek érdekében született a 2022/763-as számú polgármesteri rendelet, amely kimondja, hogy június 3-án, pénteken reggel 8 órától szombaton 24 óráig Csíksomlyó közterületein csupán palackozott ivóvizet árusíthatnak.

A folyamatos működési engedéllyel rendelkező üzletek kereskedelmi tevékenységét a rendelet nem korlátozza, továbbá megengedi a kézműves termékek, könyvek, kegytárgyak, péktermékek, kürtős kalács, lángos, mézes pogácsa, fagylalt, üdítő és főtt kukorica árusítását kizárólag magánterületen a következő útszakaszokon: a Szék útja teljes hosszán (beleértve a Kájoni János utca és a Nagymező utca közötti szakaszt is), a Kájoni János utcában a 2–22. házszámok között, a Kissomlyó utcában a 17. házszámig. A hegynyeregben palackozott ásványvizet árusíthatnak a főszervező ferencesekkel megállapodott kereskedelmi egységek.

A kézműves termékek árusítására a Jakab Antal Tanulmányi Ház előtti és a gyermekotthonnal szembeni kövezett utcaszélen alakítanak ki a búcsúhoz méltó környezetet.

A mozgóárusítás szintén tilos, kivételt képeznek bizonyos kiadványok (Csíksomlyó üzenete, Csíksomlyó Magazin, Székelyföld Kulturális Folyóirat, programfüzet) és kegytárgyak.

Minden típusú kereskedéshez szükséges a városháza kereskedelmi osztályának engedélye. Az engedélyt a cégbejegyzési iratokkal, a kérelmező személyi igazolványával, élelmiszerek esetében pedig közegészségügyi, valamint állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági jóváhagyással válthatják ki. A polgármesteri hivatal szakirodája a szerdai munkaszüneti napon is szolgálatot vállal, így jövő héten a 21-es irodában minden nap fogadják a kérelmezőket 8 és 16 óra között, de legkésőbb pénteken 15 óráig.