chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

MONDJUNK BÚCSÚT A REGGELI DUGÓNAK: INDULNAK A LÁBBUSZ-JÁRATOK!

Labbusz Ml

Hét gyűjtőpontban várják november 2-án, kedden reggel az iskolába igyekvő gyermekeket az önkéntes sofőrök. Több székelyföldi város mintájára Csíkszeredában is útjára indul a Lábbusz program, amelynek segítségével enyhíthető lesz a reggeli csúcsforgalom miatt kialakuló torlódás, emellett a gyalogos iskolába járás remek lehetőség a gyermekek számára, hogy a friss levegőn mozogjanak.

„Azért tartottuk fontosnak, hogy a városban is elinduljon a program, mert ahogy az elmúlt pár évben észrevehettük, egyre növekvő tendencia mutatkozik arra, hogy a szülők autóval szállítják iskolába a gyermekeket. Ez nem csak a reggeli csúcsforgalmat terheli, hanem a gyerekek önállóságára és magabiztosságára is negatív hatással lehet. Az az elképzelés, hogy a gyerekek ne egy autóban, a forgalomban araszolva jussanak el az iskoláig, hanem sétálva, osztálytársakkal, kortársaikkal együtt játszva, nevetve és mozgással kezdjék a napot.” – fogalmazott Sógor Enikő alpolgármester a program részleteit bemutató mai sajtótájékoztatón.

Mint mondta, szeptemberben kezdődött el a program szervezésének folyamata. Elsőként szükséges volt megállapítani, hogy melyek azok az iskolák, akik részt szeretnének venni a programban. A megkérdezett iskolákból több, mint 500 szülő és diák jelezte részvételi szándékát. Következő lépésként a gyűjtőpontokat jelölték ki és megtervezték az útvonalakat. Ebben a szakaszban különösen figyelemet fordítottak arra, hogy biztonságos útvonalakat és jól megközelíthető gyűjtőpontokat válasszanak.

A Lábbusz minden hétköznap reggel 7 és 8 óra között jár, minden útvonalon két-két önkéntes kíséri majd a csoportokat. A járatok a következő, táblával jelzett gyűjtőpontokból indulnak, érintve a Nagy Imre, a Petőfi Sándor, a József Attila Általános Iskolákat, valamint a Nagy István Művészeti Középiskolát: BRD, Gál Sándor szobor, Szabadság tér, Ifjúsági park, Bulevard (Fülorrgégészet előtt), Napsugár üzlet, Fenyő szálloda.

Boér Markó Orsolya, a program koordinátora arról számolt be, hogy más városokhoz képest Csíkszeredában nem csak gyűjtőpontok, hanem elosztó pontok is vannak, ilyen lesz a központi park, ahol a diákok adott esetben sofőrt is váltanak. Azért, hogy ne történjen keveredés, minden résztvevő más-más színű kitűzőt kap annak függvényében, melyik iskola diákja. A programfelelős egy konkrét példát is hozott szemléltetőként: egy Kalász negyedben lakó Petőfi Sándor iskolás gyermek 7 órakor találkoznak a sofőrökkel a BRD banknál. A csapat elindul a Gál Sándor gyűjtőpont irányába. 7.10-kor megállnak a Gál Sándor szobor gyűjtőpontnál, ahol becsatlakoznak a Gál Sándornál várakozó gyerekek is és onnan tovább indulnak a Placc gyűjtőpont irányába. 7.25-kor a Placc gyűjtőpontnál becsatlakoznak az ott várakozó gyerekek, majd a Park irányába indulnak. 7.30-kor megérkeznek a Parkba és találkoznak a többi gyűjtőpontból érkező csapattal. A Petőfibe induló diákok összeállnak egy csoportba és a csapat ezután elindul az iskola irányába, ahová 7.40-re érkeznek meg.

A teljes iskolai tanévben működő Lábbusz programba bekapcsolodó diákokat matricákkal jutalmazzák, a legtöbbet összegyűjtő tanulók pedig ajándékban is részesülnek majd.

Mindazok, akik csatlakoznának az egészséges életmódot és a környezetvédelmet népszerűsítő programhoz, a Lábbusz/Pedibus Csíkszereda Facebook oldalán található kérdőív kitöltésével jelentkezhetnek. A szervezők ugyanakkor az önkéntes felnőttek jelentkezését is várják, akik szívesen elkísérnék reggelente a Lábbusz programban résztvevő gyerekeket.

Labbusz Ml