chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

MEGVALÓSÍTÁS ÚTJÁN A RÉSZVÉTELI KÖLTSÉGVETÉS ÖTLETEI

Calisthenics1

A sportolók biztonságosan használhatják immár a részvételi költségvetésből továbbfejlesztett calisthenics parkot. A saját testsúllyal végzett gyakorlatokat elősegítő erőgépeknél lakossági pályázat nyomán gumiszőnyeggel borították a talajt. Az első csíkszeredai részvételi költségvetés projektjeinek helyzetét sajtótájékoztatón ismertették.

 

Csíkszereda Városháza idén olyan kezdeményezéssel állt elő, amely a városlakók bevonását célozta meg közösségi elképzelések becsatornázására, megvalósítására: 500 ezer lejes kerettel részvételi költségvetést hirdetett meg. Az elbíráló bizottság hat projektet hirdetett nyertesnek, ezek közül egynek már megtörtént az átvételezése: a Stadion utcai calisthenics park most már biztonságosabb, mint korábban. A szabadtéri erőgépek népszerűségét nagyban növelte a járványhelyzet: az edzőtermek, fitnesztermek bezárása ide irányította a sportolók jelentős részét. A Bar Smashers nevű közösség kezdeményezésére, András Hunor-Jenő önkormányzati képviselő közbenjárására 2018-ban létrejött erőparkot idén látványosan bővítették, a részvételi költségvetésből pedig 10 ezer lejből 50 négyzetméteren gumiszőnyeggel borították.

„A calisthenics park gumiszőnyegezése a városházi tevékenységünk színfoltja: tükrözi, hogy ha egy sajátos sportot űző kisebb közösség összefog és a részvételi költségvetésből megversenyezteti az ötletét, akkor mi nyitott ajtóval várjuk” – fogalmazott Korodi Attila polgármester a Bors Béla alpolgármesterrel és András Hunor-Jenő képviselővel tartott mai sajtótájékoztatóján.

Egy másik ötlet „termékét” nemsokára szintén kivitelezik: a rozsdamentes acélból készült két spirál típusú biciklitározót a Fenyő utca 9/A lépcsőházánál a városi kertészet munkatársai rögzítik. A szerkezetek értéke 5 ezer lej.

Két, a fentieknél nagyobb horderejű projekt összefügg. A központi park meglévő játszótere szomszédságában létrejön két kisebb közösségi tér. Az egyik egy főként ütőhangszerekből álló hangszerpark, amelynek varázsa, hogy a fogyatékkal élő és a nem fogyatékkal élő gyermekek együtt játszhatnak. A másikban egy hatalmas mászóelem, szülő–baba páros hinta és zenés pannó szórakoztatja majd a gyermekeket és a szülőket. Előbbinek 97 ezer lej, utóbbinak 80 ezer lej a költségvonzata. A játékelemeket heteken belül leszállítják, a felszerelésük tavaszra várható.

A kezdeményezőkkel való egyeztetések nyomán az a megállapodás született, hogy a másik két projektötlet – a Hóvirág utcai játszótér létrehozása és kutyafuttató létesítése a Temesvári sugárút és a Szív utca találkozásánál levő zöldövezetben – a következő esztendőben valósul meg. Ennek egyrészt az engedélyeztetési folyamat az oka, de a szükséges játékelemek tekintetében is akadnak még kérdőjelek.

„A jó tapasztalatokra építve a részvételi költségvetést jövőre is meghirdetjük, és bízunk benne, hogy további hasznos ötleteket valósíthatunk meg" – jegyezte meg Korodi Attila.

Calisthenics1