chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

MEGTÖRTÉNT AZ ÁTVÉTELEZÉS, BEKÖLTÖZHET A CSÍKI TRANS A BUSZPÁLYAUDVARRA

Img 3212 3000px

A műszaki átvételezés a múlt héten megtörtént, és a Csíki Trans ezzel magkapta a felhatalmazást, hogy elkezdje belakni az uniós társtámogatásból felújított csíkszeredai buszpályaudvart. A közel 17 millió lejből újjá varázsolt, korszerű állomást májustól használhatja az utazóközönség. A pályaudvar a korábbihoz képest merőben más jellegű kiszolgálást nyújt, és megalapozza a helyi tömegszállítás „forradalmi” megújítását, amely a gázüzemű buszok bevetésével következik be az év második felében.

 

A buszpályaudvar felújítása egyike a város mobilitási terve alapján megvalósított, Európai Uniós társfinanszírozású projektjeinek. Összértéke 16,86 millió lej, amelyből 14,63 millió lej képezi az építési költségeket. A műszaki átvételezés február 27-én megtörtént, és most már folyamatban van a Csíki Trans költözésének előkészítése. A megvalósítást Korodi Attila polgármester és Bors Béla alpolgármester, valamint Demény Attila, Csíki Trans Kft. igazgatója sajtótájékoztatón mutatta be.

„Nagy feladat vár a Csíki Transra, hiszen egy régi, elavult rendszert kell átszervezzen korszerű, szolgáltatóbarát rendszerré. Ez az átszervezés Csíkszereda lakossága mellett a vidéki és a távolabbról érkező utazóközönséget is kiszolgálja. A számításaink szerint májusban nyithatjuk meg a pályaudvart, addig lezárulnak a működtető cég beköltözéséhez szüksége közbeszerzések, kivitelezések” – mondta Korodi Attila polgármester.

„A tömegközlekedést illetően Csíkszereda az elmúlt harminc év legnagyobb befektetésének folyamatában van: uniós segítséggel közel 80 millió lejt költünk a tömegközlekedés fejlesztésére. Ennek része többek között a 23 gázüzemű autóbusz vásárlása, a buszpályaudvar felújítása és a telephely, valamint a töltőállomás építése” – fogalmazott Bors Béla alpolgármester.

Az állomás két részre oszlik: a vasúti felüljáró felőli oldalon lesz a városi buszok pályaudvara, a központi épületnél pedig a vidéki és a távolsági buszok tranzit megállója. A városi járatok a felüljáró végében, a városközpont felől levő körforgalom irányából hajtanak be a pályaudvarra, a vidéki járatok a Villanytelep utcáról, a távolsági járatok pedig a Brassói útról. A pályaudvaron ezután nem éjszakázhatnak buszok.

Az állomás területén teljesen felújították az esővíz-elvezető rendszert, az ivóvíz- és a csatornahálózatot, valamint a közvilágítási rendszert is. Kilenc kocsiállást (peront) alakítottak ki, és futófelületnek az aszfalt helyett a jóval tartósabb betont alkalmazták. A térrendezés a járdák kialakítása mellett magában foglalja 50 csemete ültetését, zöldövezetek létrehozását, 34 pad és 18 szemetes kihelyezését, és új kerítés építését. Újdonságnak számít városunkban ugyanakkor a digitális kerékpár-kölcsönző, amely bővíthető, amennyiben igény mutatkozik rá – részletezte az alpolgármester, megjegyezve, hogy 18 térfigyelő kamerát is felszereltek.

Az állomás épületét tetőtől talpig hőszigetelték, kicserélték a nyílászáróit, fűtés- és villanyhálózatát, továbbá új helyiségeket alakítottak ki benne, felújították a mosdókat és újrameszelték a falakat. Az épület tetejére fotovoltaikus napelemrendszert telepítettek. Érdekessége az épületnek, hogy egyes részeit corten-lemezzel borították: a „nemes rozsda” ötvözete időtálló, tartós, egyre szélesebb körben alkalmazott anyag.

Az épület földszintjén pénztárak, információs ablakok, mosdók, váróterem lesz, itt szolgálják ki az utazóközönséget és a fizetéses parkolási rendszerben érdekelt ügyfeleket is – részletezte Demény Attila, a pályaudvart használatba vevő, a helyi tömegközlekedést és a fizetéses parkolási rendszert működtető Csíki Trans Kft. vezetője. Az első és a második emeleten adminisztrációs irodák kapnak helyet.

A bútorzat gyártása folyamatban van, és az igazgató úgy látja, hogy áprilisban beköltöznek a felújított épületbe, májusban pedig megnyitják a pályaudvart.

A városi buszjáratok menetrendjét a közeljövőben még nem befolyásolja a költözés, mert a vonatállomással szembeni városi buszállomás is megmarad megállónak.

Img 3212 3000px