chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

MEGTÍZSZEREZŐDÖTT A CSÍKI TRANS BÉRLETESEINEK SZÁMA

Img 20230307 Wa0027

Március 1-jétől a csíkszeredai lakhellyel rendelkező tanulók többsége kézhez kapta azt a diákbérletet, amely a Csíki Trans helyi járatainak ingyenes használatára jogosítja fel tulajdonosát. A buszsofőröktől érkező visszajelzések alapján már néhány nap alatt is érezhető a bérletek bevezetésének hatása, egyes járatokon jelentősen megnőtt az utasok száma.

 

„Nem titkolt célunk, hogy ezzel a lépéssel előkészítsük a 23 járműből álló új autóbuszflotta bevezetését. Meggyőződésünk, hogy hosszú távon úgy tudjuk majd vonzóvá tenni a tömegszállítást, ha kisebb lépésekben rászoktatjuk a városlakókat és meggyőzzük őket, érdemes használni a városi járatokat! – mutatott rá a ma reggeli sajtótájékoztatón Korodi Attila polgármester. Az elöljáró elmondta, e hónap elején 4135 diák vehette át a névre szóló, bejegyzési számmal ellátott kártya alapú bérleteket. A következő hónapokban pedig még néhány százzal növekedni fog a bérletesek száma.

„Már most nagyon pozitív visszajelzések érkeznek, elsősorban a sofőröktől, akik arról számolnak be, hogy az autóbuszok megteltek élettel, a Natúr lakóparkból például ma reggel utasokkal tele busz indult be a városba.” – adott hangot örömének a polgármester, hozzátéve, mindez nagymértékben annak köszönhető, hogy az oktatási intézmények nagyon operatívan álltak e nagy volumenű feladat megoldása mellé.

Eddig 300–400 diák rendelkezett bérlettel, a legtöbben pedig azért nem igényeltek bérletet, mert sok volt az utánajárás – mutatott rá Demény Attila, a Csíki Trans Kft. ügyvezető igazgatója, aki a technikai részleteket ismertetve elmondta: a kibocsátott bérletek egy naptári évre érvényesek, a jogosultak listáját viszont havonta frissítik. Ha például egy diák elköltözik a városból vagy iskolát vált, a kártyáját visszavonják, vagy adott esetben újat bocsájtanak ki.

A jövőre vonatkozó tervek között szerepel, hogy a bérleteket QR-kóddal látják el, majd a sűrített gázzal működő autóbuszok forgalomba állításakor már áttérnek egy NFC-alapú rendszerre, mellyel sokkal egyszerűbbé válik a bérletek érvényesítése és nyomon követése is.

Img 20230307 Wa0027