chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

LEZÁRULT KÉT ÖVEZET INGYENES TELEKKÖNYVEZÉSE

Telekkonyv2

A városvezetés 2021-es döntése nyomán sikerült lezárni két mezőgazdasági övezet ingyenes telekkönyvezését: folyamatban van immár 921 új telekkönyv kézbesítése, amelyért a tulajdonosoknak nem kellett fizetniük. A naprakésszé tett okiratok lehetővé teszik egyebeket mellett a parcellák hagyatékolását, értékesítését is.

 

Az ingyenes telekkönyvezés kérdésére Csíkszereda 2021-ben adott választ: a városvezetés ekkor indította el az első szerződést.

„Tavaly nyárára sikerült befejezni két nagy kiterjedésű, 572,3 hektáros mezőgazdasági övezet topográfiai felmérésének eredményeit. Ahogy akkor ígértük, tavaszra sikerült lezárnunk a folyamatot. Most örömmel kézbesítjük a naprakész telekkönyveket, mert ezáltal nagyban segíthetünk a gazdáknak” – fogalmazott a mai helyszíni sajtótájékoztatón Korodi Attila polgármester.

A várostól északra fekvő 12-es és 17-es számú övezet Csíkszereda mezőgazdasági területeinek 9,40 százalékát képezi, és 921 parcellát foglal magában. 624 teljesen új telekkönyvet bocsátanak a tulajdonosok rendelkezésére, 297 további esetben pedig az utóbbi években már frissített telekkönyveket látták el új kataszteri számmal, összhangba hozva telekkönyvileg a teljes övezetet.

Wohlfart Rudolf főjegyző elmondta: a telkek mérete nem változott, egyes esetekben azonban a topo-technikai kiigazításokra volt szükség.

„Elhunyt nevére is vannak kiállítva telekkönyvek, ezekben az esetekben hagyatéki ügyintézést kell indítani. Az örökösök azonban mentesülnek az első telekkönyvi bejegyzés költségei alól” – mondta el a főjegyző.

A sajtótájékoztatón részt vett két telektulajdonos, Pál Mária és Györfi Csaba is, akik a helyszínen vették át a frissített telekkönyveiket. Mint megjegyezték: üdvözlik az önkormányzat törekvését, mert ez jelentős segítség a tulajdonosoknak.

A következő időszakban a Városháza mezőgazdasági irodája levélben kézbesíti a frissített okiratokat.

Telekkonyv2