chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

KULTÚRA, INFRASTRUKTÚRA A TERÍTÉKEN

Tanacsules2

Fodor Sándorról nevezik el az Ifjúsági parkot, kortárs galéria váltja a művészeti iskola földszintjén levő kereskedelmi egységeket, szerződéskötés következhet a sűrítettgázas buszok telephelyének és töltőállomásának a kivitelezésére, újabb lépést tettek kilenc tömbház hőszigetelésének folyamatában, és a törvény értelmében a tavalyi inflációhoz igazították a 2024-es helyi adókat és illetékeket – ezek Csíkszereda Önkormányzatának mai legfontosabb határozatai.

 

Több sarkalatos kérdésben hozott fontos határozatot Csíkszereda városvezető testülete a mai soros havi ülésén. Ezek egyike a mobilitási projektekhez köthető: a kivitelezési szerződés mihamarabbi megkötése érdekében 47,5 millió lejre növelték az autóbusz-töltőállomás és -telephely projektjének értékét (ez az összeg tartalmazza a buszpályaudvar felújításának költségeit is).

A fentihez hasonlóan növelték az önrészt kilenc tömbház hőszigetelése esetében, hogy a hőenergetikai felújítások folytatódhassanak. Az érintett tömbházak a következők: Decemberi forradalom utca 5/A,B, Octavian Goga utca 2/AB, 4/AB, 6/AB, 10., Nárcisz sétány 6/AB, Fenyő utca 11/ABCD, Mérleg utca 12–14. és Szív utca 12–14.

A kultúra terén is kiemelten fontos döntések születtek. Egyrészt a testület elhatározta, hogy a Nagy István Művészeti Középiskola földszintjén a kereskedelmi egységek helyén kortárs művészetek galériája jön létre. Másrészt jóváhagyták az Ifjúsági park átnevezését: ezután Fodor Sándor csíkszeredai író, műfordító nevét viseli majd a zöldövezet. Korodi Attila polgármester kifejtette: ez csak egy első, szimbolikus lépés afelé, hogy a park gyermekzsivajtól „hangos”, dinamikus közösségi térré alakuljon át, és Fodor Sándornak méltó emléket állítson a szülőváros. Emlékeztetett: itt helyezik majd el Sárpátki Zoltán szobrászművész Fodor Sándorról és a Csipike-mesevilág egyes szereplőiről mintázott szoborcsoportját.

Kevésbé örömteli határozatot is meg kellett hoznia a testületnek: törvényes kötelezettségnek eleget téve, az ország valamennyi önkormányzatához hasonlóan Csíkszereda is a 2022-es 13,8 százalékos inflációhoz igazította a 2024-re vonatkozó helyi adókat és illetékeket.

Tanacsules2