chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

KÖSZÖNTÉS, GAZDASÁGFEJLESZTÉS, PARKOLÁS AZ ÖNKORMÁNYZAT TERÍTÉKÉN

1222 Onkormanyzati Ules Ml

Dísztanácsüléssel búcsúzott a 2023-as esztendőtől Csíkszereda önkormányzati testülete. A mai ülésen a gazdaságfejlesztés terén lépett példaértékűt a város, emellett a fizetéses parkolási rendszer lakossági övezeteit is bővítették. Felköszöntötték a 80 éves dr. Csedő Csaba Istvánt, Csíkszereda korábbi polgármesterét is.

 

Csíkszereda Önkormányzata az év utolsó ülését tartotta ma reggel. Az alkalom ünnepélyességét emelte, hogy a városvezetés felköszöntötte dr. Csedő Csaba Istvánt, aki december 20-án töltötte a 80. évét. A nyugalmazott orvos 1993 és 2004 között volt Csíkszereda polgármestere.

A köszöntést követően Borboly Csaba megyeitanács-elnök méltatta a megyeszékhellyel való együttműködés eredményeit.

„Köszönöm a csíki térség települései, sőt a teljes megye iránt tanúsított szolidaritást. Soha nem volt a megyének és Csíkszeredának ennyi közös projektje, mint most” – fogalmazott Borboly Csaba, utalva oktatásfejlesztési, kórházfejlesztési közös beruházásokra.

A gondolatmenetet folytatva Korodi Attila a múlt héten megnyert 20 millió eurós oktatásfejlesztési beruházást ismertette dióhéjban (duális képzések, kampuszfejlesztés bentlakások, szakműhelyek, közösségi terek létesítésével, felszerelésével), majd a napirendre tért rá.

„Vállaltuk, hogy a gazdaságfejlesztést a lehető leghatékonyabban segítjük. Ennek érdekében befogadó urbanisztikai szabályzatokat és városházi szakirodát hoztunk létre, és különféle ösztönző programokat, intézkedéseket vezetünk be, például az adózás terén. Ritkaság számba menő a mai határozatunk, amellyel részleges vagy teljes adómentességet kínálunk fel a kapacitásukat növelő, munkahelyeket teremtő vállalkozások számára” – fejtette ki Korodi Attila.

Az önkormányzati ülésen folyamatban levő, le nem zárt uniós társfinanszírozású beruházások támogathatósága érdekében is fontos döntéseket hoztak, módosították ugyanakkor a fizetéses parkolási szabályzatot is. Ennek részeként egyértelműsítették, hogy a fogyatékkal élők más parkolóhelyeket is ingyenesen használhatnak, amennyiben a számukra fenntartott helyek már foglaltak, továbbá 50 százalékos kedvezményt nyújtanak a nagycsaládoknak is az első autóra vonatkozó bérlet vásárlásakor. Fontos hozadék a lakossági bérletekre feljogosító övezetek bővítése is: a Kossuth Lajos utca 23. szám alatti tömbház lakói is lakossági bérletet válthatnak a piacudvarra, bekerült a lakossági besorolásba a Borvíz utca (18 parkolóhely) és a Gál Sándor utca (64 parkolóhely) a Kossuth Lajos utca 1., 3., 5., 9. szám alatti lakosok számára, illetve a Sapientia mögötti 44 férőhelyes parkoló a Mihai Eminescu utca 1. szám alatti lakosai számára.

1222 Onkormanyzati Ules Ml