chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

JÓ SZÍNBEN TŰNNE FEL A KORMÁNY, DE KÖZBEN BEÁLDOZZA A KÖZELJÖVŐ FEJLESZTÉSEIT

Whatsapp Image 2023 11 03 At 15 21 12

Sokkal többet árt, mint amennyit használ a 2023/90-es sürgősségi kormányrendelet: az önkormányzatokat – köztük Csíkszeredát is – főként a tervezések terén bénítja meg, de ennek következményeként egyrészt elérhetetlenné válnak uniós összegek, másrészt hónapokat késnek a következő évi kivitelezések. Korodi Attila polgármester sajtótájékoztatón foglalta össze, mi mindentől esik el Csíkszereda az átgondolatlan jogszabály miatt.

 

Az ország többi megyeszékhelyéhez hasonlóan Csíkszereda is nehezen ocsúdik fel a múlt pénteken elfogadott 2023/90-es sürgősségi kormányrendelet aznapi hatályba lépése óta. Korodi Attila polgármester kifejtette: Csíkszereda Városháza szakosztályaival naponta újraelemezzük a várható következményeket, és egyre aggasztóbb következtetésekre jutunk.

„Jellemzően az év utolsó hónapjai azok, amikor az önkormányzatok a tervezére nagyobb hangsúlyt fektetnek. Ilyenkor készülünk elő a tervekkel, hogy tavasszal kezdhessük a kivitelezéseket. Ha az utolsó két hónapban megakasztanak bennünket ebben, az azért nagy érvágás, mert a rossz romániai költségvetési politika miatt csak tavasz végére juthatunk el a közbeszerzések indításáig, és a késlekedés miatt már nem jut idő a kivitelezésekre. Tehát amit kezdtünk volna tavasszal, kis projektek esetében azt csak nyár vége felé indíthatnánk, amikor már közeledik a tél és ellehetetlenül a terepmunka. A nagy beruházásoknál egy teljes évet csúszhatunk. Csíkszeredában így is megmaradnak az építőtelepek, de közel sem annyi, mint amennyit terveztünk” – vázolta a polgármester.

Az elöljáró kiemelt tizenhat tervezést, öt kivitelezést és számos olyan eseti beavatkozást, amely időszerűtlenné válik a késlekedés miatt. Elakadnak szerződéskötések, közbeszerzések, kétségessé válnak projektlezárásokhoz szükséges szerződésmódosítások.

A teljesség igénye nélkül: megakad a Nagy István sétány vagy éppen a Hunyadi János, Kós Károly utca és Szentkirályi utca felújításának elkezdése, kaotikussá válik a közvilágítás-fejlesztés, nem tudunk kész tervekkel pályázni a Regionális Operatív Programból mintegy negyven tömbház hőszigetelésére. Olyan „apró”, de fontos beavatkozások is elmaradnak, mint a Rét utcai veszélyes nyárfák kivágása (amelyre a madárvédelmi előírások miatt csak most, ősszel van lehetőség).

A lakosságot hátrányosan érinti, hogy egyebek mellett a helyi roncsautóprogram is a „vészfék” áldozata lesz. Ellehetetlenül továbbá a város legjobb sportolóinak és a Csíkszeredáért tevékenykedő vállalkozóknak, művészeknek a díjazása, a várostörténeti kiállítás frissítése, és a város számára fontos könyvkiadások. A nagy hagyománnyal bíró Erdélyi Prímások Találkozója szintén elmarad.

„A kormány a kiadásokat szeretné csökkenteni, de sokkal nagyobb kárt tesz, mert olyan bevételektől esünk el, amelyeknek a kihatása fájó lesz. Az emberek joggal kérdezik majd, hogy az adott projektekben miért nem haladunk. Ez nemcsak Csíkszereda, hanem az egész ország problémája, és van ugyan összefogás a jogszabály-módosítás érdekében, de a politika útvesztői nem teszik lehetővé, hogy ezek a módosítások időben segítsenek rajtunk” – összegzett Korodi Attila.

Whatsapp Image 2023 11 03 At 15 21 12