chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

ISKOLAI FOGORVOSI RENDELŐ A MEGELŐZÉS SZOLGÁLATÁBAN

01 20240116

Közel tizenöt év után újra van iskolai fogorvosi rendelő Csíkszeredában. A Segítő Mária Római Katolikus Gimnáziumban működő fogászat szolgáltatásait jelenleg 1100 középiskolás diák veheti térítésmentesen igénybe, de a betegségmegelőzési program gyakorlatba ültetése itt nem zárul le: a városvezetés célja ennek kiterjesztése az általános iskolás gyermekekre is.

A Márton Áron Főgimnázium épületének a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium által használt részében alakították ki azt a 25,5 négyzetméteres fogorvosi rendelőt, amely rövid időn belül elkezdheti működését. „Izgalmas vállalás volt!” – mutatott rá Korodi Attila polgármester a rendelő hivatalos átadása kapcsán tartott sajtótájékoztató keretében. Mint mondta, a működés megkezdését hosszas, közel három éves előkészítési időszak előzte meg, amely az önkormányzat számára is egy hasznos tanulási folyamat volt.

Sógor Enikő alpolgármester a folyamat részleteiről szólva elmondta: a beleegyezések és az engedélyek megszerzéséhez képest a konkrét beruházási munkálatok viszonylag rövid időt vettek igénybe. A Tectum Company Rt. végezte el a villany, a víz, a szennyvíz és a sűrített levegő bekötéseit, egy sterilizáló helyiség kialakítását, a helyiség burkolását és meszelését 34,4 ezer lej értékben. A rendelő berendezését képező fogászati szék, sterilizáló, kompresszor, fotopolimerizáló lámpa, illetve a kisebb eszközök és fogyóanyagok beszerzésében Trandafir-Orbán Tímea önkormányzati képviselő szolgált hasznos szakmai tanácsokkal. A Hargita Megyei Fogorvosi Kamara alelnöki tisztségét is betöltő képviselő szerint ennek a rendelőnek a legfontosabb hozadéka az egészségnevelés, hiszen ha a diákok megszokják, hogy évente kétszer szűrővizsgálatokon vehetnek részt, nagyon sok probléma már a kezdeti fázisban orvosolható lesz.

Az iskolai fogorvosi rendelőben  dr. Imre Botond fogorvos és egy asszisztens biztosítja a diákok alapellátáshoz való hozzáférését. Heti négy napon, az iskolai programhoz igazodva 7 és 15 óra között lesz nyitva a rendelő, ahol az általános fogorvosi kompetenciához tartozó kezeléseket (szuvas fogak kezelése, a sűrgősségi esetek bizonyos szintű megoldása) tudják elvégezni. A fennmaradó egy napon a város más oktatási intézményeiben tartanak prevenciós előadásokat, a szájhigiénia fontosságára, a szájápolás rutinjainak fontosságára fókuszálva. Dr. Imre Botond szerint az általuk végzett tevékenységgel fontos szerepet tudnak vállalni a fogászattól való félelem leküzdésében is.

A városvezetők a köszönet hangján szólva kiemelték a közegészségügyi igazgatóságnak, a két oktatási intézmény vezetőségének, az épület tulajdonosának, az egyháznak a partnerségét és együttműködését. Ugyanakkor azt is hangsúlyozták, ezt a folyamatot mindenképp folytatni szeretnék, hogy néhány éven belül egy általános iskolában is működhessen fogorvosi rendelő.

01 20240116