chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

INDUL A VÁROSBEJÁRATOK TERVPÁLYÁZAT!

Plan De Incadrare In Zona Page 0001

Mától kezdve június 9-ig jelentkezhetnek a Csíkszereda városbejáratainak egységesítését szolgáló tervpályázatra nyitott tervezők, tervezői csapatok. A tervpályázat úgynevezett ötletpályázat, ami alapján a város identitását méltó módon képviselő városbejáratokra gyűjtenek ötleteket, és a legjobb pályamunkákat szeptember 11-én pénzbeni jutalommal díjazzák.

 

Csíkszereda városbejáratai közül kettőnél még fellelhetők a kommunizmus korabeli bejáratot jelző épített elemek, ezért Csíkszereda Városháza elérkezettnek látta az időt új, koncepciójukban egységes köszöntő építmények elkészítésére. A főépítészi intézmény és a településrendezési szakosztály ennek szellemében dolgozta ki a Városbejáratok című tervpályázatot, amelyre mától jelentkezhetnek az érdeklődők. A legfőbb tudnivalókról Korodi Attila polgármester és Albert Sándor főépítész sajtótájékoztatón számolt be.

„Csíkszereda értékközösséget képvisel, és fontos számunkra, hogy az ide látogatók már az első pillanattól szembesüljenek azzal, hogy kik vagyunk. Az a célunk, hogy a városbejárataink egységes arculattal fejezzék ki az identitásunkat” – közölte Korodi Attila.

„2012 óta ez az első alkalom, hogy a Városháza tervpályázatot hirdet. Bízom benne, hogy rendszeressé tesszük ezt a módszert, mert így tudjuk a leghatékonyabban becsatornázni a szakmai-művészeti meglátásokat” – fogalmazott Albert Sándor főépítész.

A városbejáratot jelző építmények a székelyudvarhelyi, gyergyószentmiklósi, szépvízi, pálfalvi, csomortáni, csíkszentléleki és sepsiszentgyörgyi városbejáratok szebbé tételét szolgálják, és legfeljebb 2x2 méter alapterületük lehet, a közúti forgalmat nem akadályozhatják, fényvisszaverő festéket nem alkalmazhatnak. A város nevét románul, magyarul és székely rovásírással is fel kell tüntetniük.

Pályázhatnak egyének és csapatok is, a végzettségre vonatkozóan azonban fontos betartaniuk, hogy minden pályázó csapatnak kötelezően tagja kell hogy legyen egy aláírási joggal rendelkező műépítész is. Egy-egy pályázó több tervet is benyújthat augusztus 18-ig. A megtalálható itt, az ötletpályázat szabályzata és témája megtalálható itt.

A településrendezési szakosztály a benevezési határidő végén, június 9-én tereplátogatást is biztosít a benevezőknek, majd augusztus 18-ig várja a pályamunkákat, lezárt borítékban és tekercsben. A névtelenül benyújtott pályázatokat öt tagú zsűri bírálja el: ennek tagjai Korodi Attila polgármester mellett Albert Sándor főépítész, Bogos Ernő műépítész, Siklódi Ferenc és Ferencz S. Apor képzőművész. Helyetteseik Bors Béla alpolgármester és Both András műépítész. A benyújtott ötleteket augusztus 23–31. között a lakosság is véleményezheti.

A legjobb pályamunkákat pénzdíjakkal jutalmazza az önkormányzat. Az első helyezett 15 ezer lejt, a második 10 ezer lejt, a harmadik 7500 lejt nyer el, további két pályázó pedig 5-5 ezer lejes dicséretben részesül. A pályázat nem kötelezi a kiírót arra, hogy szerződést kössön a nyertessel, egyben lehetőséget biztosít arra, hogy akár több pályázat elemeit is ötvözze.

Plan De Incadrare In Zona Page 0001