chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

FONTOS HATÁROZATOK SZÁMOS TÉMAKÖRBEN

Tanacsules1

Csíkszereda Önkormányzata több téren hozott előremutató határozatokat a mai ülésén: érintették az oktatást, a városfejlesztést, az egyházat, a művészetet és a biztonság témakörét is.   

 

A városvezető testület napirendjén egyaránt szerepeltek régóta várt döntések és újabb kezdeményezések is. Az oktatás terén két sarkalatos határozat született. Egyik az Angyalkert Napközi ingyenes átvétele 25 évre, amely lehetővé teszi, hogy a magyar állami finanszírozásból, a Szent Kereszt Plébánia által épített Szív utcai épületben óvodai csoportok indulhassanak. Ősztől négy tipegő csoport fogadja a legapróbbakat a Kis Herceg Óvoda égisze alatt, és itt kezdi a tanévet a felújítás alatt álló Micimackó Óvoda három csoportja is. A másik fontos oktatási témáról a minap már beszámoltunk, és immár a borítékolható önkormányzati rábólintás is megtörtént: a város a következő tanévben is támogatja az OTP Bank Románia Alapítvánnyal megvalósuló pénzügyi oktatási programot.

A korábbi városvezetés idejében indult két fontos övezeti rendezési terv: egyik a nyugati ipari övezet élénkítését szolgálja, a másik a Nagyrét fejlesztési irányait szabja meg. A testület mindkettőt elfogadta. Zöld utat kaptak az önkormányzati egyházi támogatások is: folyósíthatók az egyházközségek által fejlesztésekre megpályázott és elnyert összegek. És ha már egyház: a hargitafürdői Pálos Rend nagy kapacitású tűzoltójárművet adományoz a városnak, amely az üdülőtelepülésen vethető be vészhelyzet esetén. Az átvételt szintén ma fogadta el a város. Döntöttek a Nagy István Művészeti Középiskola földszintjén levő felületek sorsáról is: átadták a Csíki Székely Múzeum ügykezelésébe. A jövőben kiállítótérré alakulnak át ezek a helyiségek, és elsősorban a kortárs művészetek otthonává válnak. Hivatalosítjuk a régóta fennálló testvérkapcsolatunkat a kárpátaljai Beregszásszal: a két város közötti együttműködés mindeddig csak szándéknyilatkozatok mentén történt, a véglegesítéssel pedig elérhető lesz, hogy akár saját költségvetésből is segítséget nyújthassunk a kárpátaljai testvéreinknek. A költségvetés-módosításnak köszönhetően ugyanakkor a beruházási lista részévé váltak a résztvételi költségvetés nyertes projektjei – erről a következő héten számolunk be részletekbe menően.

 

Tanacsules1