chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

FONTOS DÖNTÉS ELŐTT A VÁROSI STRAND SORSA

Strand Persp 2

Több mint egyéves egyeztetési folyamat lezárásaként a műemlékvédelmi jóváhagyást megkapta, az önkormányzati testület rábólintásával pedig új fázisba kerül a Csíki Csobbanó melletti városi strand (egykori IPIC-strand) újjáépítése. Az első látványterveket sajtótájékoztatón mutatta be ma Korodi Attila polgármester.

 

A Jégpálya negyedi városi strand 2012-ben zárt be, a szomszédos Csíki Csobbanó építésekor. Azóta teljesen tönkrement, elemei egyáltalán nem használhatók, ezért a beruházás gyakorlatilag nem felújítást, hanem teljes újjáépítést feltételez. A május végén az önkormányzat asztalára kerülő megvalósíthatósági tanulmány korszerű, két szabadtéri medencével és egy téliesített római fürdővel ellátott strandot képzel el.

„A brassói központú Regionális Műemlékvédelmi Bizottság jóváhagyása azért szükséges, mert a strand területe részét képezi a város központi övezetének, ezért sajátos szabályozás vonatkozik rá. Eredetileg kifogásolták egyes épületek elhelyezését a strandon, az új koncepciót azonban elfogadták. Egy, a Csobbanóhoz hasonló jellegű épületegyüttes létesül, amelynek energiaszükséglete nullához közeli lesz” – fogalmazott Korodi Attila polgármester a látványterveket bemutató mai sajtótájékoztatón.

A strand területe bő 8000 négyzetméter, ez kiegészül további közel 850 négyzetméter parkolóval: a Jégpálya utca mentén 41 parkolóhelyet hoznak létre a strand bejáratánál, emellett azonban a Csobbanó előtt is létesítenek 9 új parkolóhelyet, és a buszmegállót is átalakítják.

A strandon két medence és három épület kap helyet. A nagy medence közel 1100 négyzetméter lesz és a víz mélysége 100–130 cm között változik. A gyermekmedence mérete 150 négyzetméter, mélysége 30–45 cm. Mindkét medencének csúszdái is lesznek. Ezek mellett lesz egy kis pancsoló is a legkisebbek számára. A három épület közül a legelső a jegypénztárat és büfét magában foglaló, kör alakú bejárati épület lesz, a legtávolabbi pedig a szintén kör alakú római fürdő. Ez a kettő téliesített lesz. A kettő között kapnak helyet az öltözők, mosdók. Egyik különlegessége lesz a strandnak, hogy a kerítésére napelemeket szerelnek fel – ez is része lesz az árnyékolásnak. Korodi Attila hangsúlyozta: ezek a paraméterek változhatnak a műszaki tervezés alkalmával.

A városvezető hozzátette: korábban, az útkeresés folyamatába a Magyar Turisztikai Zrt. fürdőfejlesztésben jártas szakembereit is bevonták. Meglátásuk szerint az egykori IPIC-strandot csakis családbarát szabadidős strandként célszerű újjáépíteni.

A megvalósíthatósági tanulmány elfogadásáról május végén az önkormányzati testület dönt. Amennyiben elfogadják, következik a részletes műszaki tervezés, majd a kivitelezés. A beruházás jelentős: áfával együtt 43 millió lejre becsülhető az értéke, mert a közegészségügyi feltételek teljesítése költséges technológiát feltételez.

„Bízunk benne, hogy amíg a műszaki tervezés folyik, addig elérhetővé válnak fürdőfejlesztésre meghirdetett kormányzati pályázatok, uniós kiírások ugyanis nem elérhetők a Központi Fejlesztési Régióban” – tette hozzá a polgármester.

Strand Persp 2