chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

FOGLALKOZTATÓKÖZPONT A SOMLYÓI ROMÁK FELZÁRKÓZTATÁSÁÉRT

01 Somlyo Pinti

A Romániai Máltai Szeretetszolgálat 2021 őszén ingatlant vásárolt Csíkszeredában a Somlyó utca 35. szám alatt, amelyet ez elmúlt időszakban foglalkoztatási központtá alakítottak át. A központot ma ünnepélyes keretek között avatták fel.

 

A Romániában 32 éve működő szervezet szerdán immár hivatalosan is megnyitotta a kapuit a megyeszékhelyen, noha tevékenységük révén már jó ideje jelen vannak a közösség életében.

„A szükség az évszázadok során mindig jelen van egy közösségben, és más-más formában mutatkozik meg. A Máltai Szeretetszolgálat ezt mindig felismeri, és ott segít, ahol kell. Éppen ezért fontos előrelépés a csíkszeredai és a csíki közösség számára a mai nap. Azáltal, hogy hivatalosan székházat nyitnak Csíkszeredában, közösségünk egyértelműen gazdagabbá válik” – köszöntötte a Romániai Máltai Szeretetszolgálat munkatársait és meghívottjait Korodi Attila polgármester.

A Romániai Máltai Szeretetszolgálat a 2021. január 7-jei tűzesetet követően – amelynek során a romatelep egy része megsemmisült – azonnal segélyakciót indított a károsultak megsegítésére. 2021 őszén a romatelep szomszédságában ingatlant vásároltak, amit jelentős befektetéssel újjáépíttettek és korszerű foglalkoztatóközponttá alakítottak át.

Dénes Mihály, a Romániai Máltai Szeretetszolgálat elnöke köszönetét fejezte ki mindazoknak a szervezeteknek, intézményeknek, konzorciumoknak, jóindulatú embereknek, akik anyagilag és szellemileg támogatták a központ létrehozását célzó munkálatokat. „Hisszük, hogy ez az új központ olyan tér lesz, ahol az egész közösség, de főleg a gyerekek és fiatalok sok időt töltenek majd, és ahol mind lelkileg, mind kultúrában fejlődhetnek” – fogalmazott.

„Azt akarjuk, hogy jobb jövőtök legyen. Tudjuk, hogy nagyon okosak vagytok, csak egy kis lökésre van szükségetek ahhoz, hogy beilleszkedjetek a társadalmunkba” – fordult Franz Salm-Reifferscheidt, a Szuverén Máltai Lovagrend nagykövete a jelenlévő roma gyerekekhez, akik az ünnepség alatt több ízben is zenével, tánccal szórakoztatták az egybegyűlteket. Köszöntötte továbbá a jelenlévőket Roberto Musneci, a Máltai Lovagrend romániai nagykövete, Erik Lopkowitcz, a Németországban működő Máltai Lovagrend elnöke, valamint Borboly Csaba Hargita megye tanácsának elnöke. Az ünnepséget dr. Kerekes László püspök, a Gyulafehérvári Főegyházmegye segédpüspökének áldása zárta.

(Fotó: Pinti Attila/Székelyhon)

01 Somlyo Pinti