chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

FELKÉSZÜLTÜNK A HAVAZÁSRA

Hotakaritas1

Holnaptól gépi és kézi munkaerővel, készletre tárolt csúszásgátlóval készenlétben áll az Eco-Csík Kft. a hótakarításra. Az előttünk álló szezonra felkészült a szolgáltatással megbízott cég, a minél gördülékenyebb közlekedés érdekében azonban a városlakóknak is fel kell készülniük.

 

A hótakarítás sikere a városlakókkal való partnerségben rejlik – foglalható össze egyetlen mondatban a városvezetés mai, az Eco-Csík udvarán tartott sajtótájékoztatójának legfőbb üzenete. A városháza és az Eco-Csík közötti megállapodás érdekében az aktuális időjárási viszonyoktól függetlenül november 15. az az időpont, amikorra a cégnek készen kell állnia az utak téli takarítására.

Az ősz eddig kegyes volt hozzánk, de ez nem azt jelenti, hogy ne készülnénk a havazásra. Az Eco-Csíkkal folyamatosan egyeztetünk, és amint indokolt, beavatkozunk. A tavalyihoz képest jelentősen változik a lefedettség: nagyon sok utca és utcarész került köztulajdonba (például Szécseny köztulajdonban levő utcahálózatának hossza idén szinte megduplázódott), a kövezett útjaink karbantartása esetében ezért nagyobb mértékű beavatkozással számolunk” – fejtette ki Korodi Attila polgármester.

„Az Eco-Csíkkal karöltve felkészültünk a télre, de ahhoz, hogy a közlekedés minél biztonságosabb legyen, szükségünk van a lakosság partnerségére: többek között arra, hogy az autókra mihamarabb szereljék fel a téli gumikat” – fogalmazott Bors Béla alpolgármester. Mint mondta, a szolgáltató mindent megtesz annak érdekében, hogy a város közterületein elvégezze a feladatát, de a magánházak lakói és a lakószövetségek segítsége nélkül nem lehet teljesen eredményes e tevékenység: törvényi kötelezettsége a magánházak és tömbházak lakóinak, hogy csúszásmentesítsék az ingatlanok előtti járdaszakaszokat.

„Létrehoztunk egy hótakarítási munkacsoportot öt autóvezetővel, két járdatakarító gép kezelőjével, két segédmunkással, egy szerelővel és egy csoportvezetővel. Ők azonnal beavatkoznak, amint az útviszonyok indokolják” – fejtette ki Pál Tamás, az Eco-Csík Kft. ügyvezetője. Mint rámutatott: Csíkszeredában öt hóeke, három, a köves utcák takarítására speciálisan felszerelt jármű, két kisebb járdatakarító munkagép, továbbá 900 tonna só, 400 tonna homok és 5 tonna kalcium-klorid áll rendelkezésre, ezen felül Hargitafürdőn további két munkagéppel avatkozhatnak be. Havazás esetén az első és legfontosabb lépés a prevenciós szórás, csúszásmentesítés, majd – amennyiben indokolt – a munka a hóekék bevetésével folytatódik – ismertette a fontosabb szervezési szempontokat az ügyvezető igazgató. Mint megjegyezte: a hótakarítás során az emelkedők, körforgalmak, a városközponti utcák élveznek elsőbbséget, majd így haladnak a város szélei fele.

Az Eco-Csík Kft. műholdas nyomkövető rendszerrel ellátott munkagépeit idén is valós időben lehet majd követni, IDE KATTINTVA. Az Eco-Csík Kft. a hótakarítással kapcsolatos bejelentések folyamatos fogadása érdekében diszpécserszolgálatot is működtet: ide vonatkozó észrevételekkel célszerű hívni a 0723–645526 vagy a 0737–026873 telefonszámot.

Ebben az idényben is a szolgáltató állandó készenléti állapota március 15-ig, Hargitafürdőn pedig március végéig fog tartani.

Hotakaritas1