chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

FELKÉSZÜLT A HÓTAKARÍTÁSRA AZ ECO-CSÍK

20231128 01

Az összes munkagép bevetésére még nem volt szükség, de az utóbbi napok havazásai és a fagypont alatti hőmérséklet miatt az első preventív csúszásmentesítő szórások már megtörténtek. A városvezetés és az Eco-Csík közös sajtótájékoztatón foglalta össze az idei hótakarítás legfőbb tudnivalóit.

 

Csíkszereda utcáinak csúszásmentesítéséért idén is az Eco-Csík Kft. felel. A cég új, Hajnal utcai székhelyén tartott mai sajtótájékoztatón Korodi Attila polgármester, Bors Béla alpolgármester és Pál Tamás, az Eco-Csík Kft. ügyvezető igazgatója vázolta, hogy kinek mi a felelőssége abban, hogy téli körülmények között is biztonságosan közlekedhessünk Csíkszeredában.

„A szerződés értelmében november 15-től már teljes készültségben áll a hótakarítással megbízott cég. Az enyhe novembernek köszönhetően csak néhány napja történtek meg az első bevetések, de mivel a tél már a nyakunkon, fontos átismételnünk, hogy a városháza, az Eco-Csík és a lakosság hármas partnerségében hogyan tehetjük a lehető legbiztonságosabbá az úthálózatunkat” – fogalmazott Korodi Attila.

A városháza és az önkormányzati cég együttműködése magában foglalja a gépesített hótakarítást, hókotrást, a jegesedés megelőzését csúszásgátló anyagok szórásával, az esővíz-elvezető hálózat beömlőnyílásainak mentesítését a hótól, jégtől, végső esetben pedig a hó összegyűjtését és elszállítását, amennyiben a kupacok akadályozzák a forgalmat. Az új telephely miatt a munkagépek útvonala is némileg változott, és visszakerül a takarítandó szakaszok közé a vasúti felüljáró is – részletezte Bors Béla alpolgármester.

Az Eco-Csík nyolc munkagépe és húsz munkatársa összesen 223 km út és járda csúszásmentesítését biztosítja Csíkszeredában és Hargitafürdőn. Elsőbbséget élveznek a legforgalmasabb utak (mintegy 130 km), a lejtők, hidak, átereszek, útkereszteződések, autóbuszmegállók, terek. Ezeket a havazás elállta után legtöbb három órán belül kell megtakarítsa a cég. Nagy hangsúlyt fektetnek idén is a városperemek kavicsozott utcára is – Szécsenyre és Csibára. Mint Pál Tamás elmondta: 400 tonna homokot, 450 tonna sót és 2,5 tonna kalcium-kloridot tartalékoltak. A hókotró munkagépek mozgása idén is valós időben követhető ezen a linken: https://bit.ly/3FtoVEm

A lakosság segítsége nélkül azonban idén sem tudunk hatékony munkát végezni: fontos, hogy a porták előtt ki-ki végezze el a csúszásmentesítést – ez amúgy jogszabályi kötelessége is.

Közlekedjünk elővigyázatosan! Köszönjük az együttműködést!

20231128 01