chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

EMELKEDNEK A KÖLTSÉGEK, KÜLSŐ FORRÁSOK LEHÍVÁSÁRA KÉSZÜLÜNK

Hidas

Újabb tömbházak hőszigetelésére és a zökkenőmentes tanévkezdésre készült fel az önkormányzat a mai ülésén, ugyanakkor a megvalósítás különböző fázisaiban levő egyes beruházások folytatása érdekében mintegy 20 millió lejjel növelték a korábban jóváhagyott becsült költségmutatókat. A megnövekedett értékek többnyire a város saját költségvetését terhelik.

 

Az uniós beruházások költségvonzatáról rendelkező 2022/64-es sürgősségi kormányrendelet értelmében mintegy 23 százalékkal nőtt a felüljáró újjáépítésének a költsége: az idei márciusi önkormányzati ülésen elfogadott 48,7 millió lejes értéket kénytelen volt tovább növelni a testület, így most már megközelíti az 59,5 millió lejt a becsült összköltség értéke. Az Európai Unió és a kormány résztámogatása 18,1 millió lejt tesz ki.

Ehhez képest már nem is meglepő, hogy a közel négy évvel ezelőtt, 2018 decemberében jóváhagyott 12,05 millió lejhez képest 20,80 millió lejre növelték a szintén a mobilitási fejlesztési csomagba tartozó forgalommenedzsment-rendszer becsült költségeit. A projekt magában foglalja a tömegszállítás digitális menedzsmentjét elektronikus jegyrendszerrel együtt, továbbá az elektronikus parkolási rendszer okos háttérrendszerét. Az elszámolható külső források értéke megközelíti a 7,8 millió lejt.

Ugyancsak növelni kellett kilenc tömbház hőenergetikai felújításának költségbecslését is, mert a korábbi kiírásra érdemben nem jelentkezett kivitelező. Ezért a Decemberi forradalom utca 26. és 32., a Kossuth Lajos utca 42., a Müller László utca 4., a Pacsirta sétány 5. és 7., a Testvériség sugárút 11. és 15., valamint a Tudor Vladimirescu utca 17. szám alatti tömbházak hőszigetelésére még várni kell.

A tömbház-hőszigetelések iránti elköteleződést azonban bizonyítja, hogy az önkormányzat máris újabb csomaggal készül a későbbi kiírásokra. Ennek értelmében 104,3 millió lej összértékben (amelyből 4,7 millió lej 32 elektromos töltőállomás létesítését fedezi) újabb kilenc tömbház hőszigetelését készítették elő pályázásra, arra az esetre, ha – például – az Országos Helyreállítási Alapnak (PNRR) újabb kiírását hirdetnék meg. Csíkszereda egyébként a PNRR-ből a tavasz folyamán 10,1 millió lejes értékben már megpályázta a Nárcisz sétány 1., a Decemberi forradalom utca 34/A és a Gál Sándor tér 2–4. szám alatti társasházait, és júliusban előkészítette pályázásra a Márton Áron utca 1. szám alatti épületet is (2,78 millió lej). Így a ma jóváhagyott kilenccel kiegészülve (Decemberi forradalom utca 13., Kossuth Lajos utca 10–18. és 17–23., Lendület sétány 2–4., Müller László utca 2., Nagy István sétány 12/A, Pacsirta sétány 4/A Szabadság tér 2–8. és 7–15. szám) újabb tíz tömbház lakói készülhetnek arra, hogy a következő években elkezdődik a hőszigetelés. Az „új” tömbházak közé tartoznak a városközpont legnagyobb tömbházai is – a felsoroltak összesen 26 lépcsőházat foglalnak magukban.

A testület a költségvetés módosításáról is döntött, amelynek egyik legfontosabb oka az újonnan épült napközi működőképessége: a konyhai felszerelések beüzemeléséig az új épületben helyet foglaló Napocska Napközi Otthon gyermekei számára csak catering-szolgáltatással biztosítható az étkeztetés. Ennek anyagi vonzata azonban nem terhelhető teljes egészében a szülőkre, ezért gyermekenként napi 11 lejes támogatást nyújt napközinek a városháza.

Zöld utat kapott a Tudor Vladimirescu utca és a Testvériség sugárút kereszteződésében, a korábbi Gyopár Szálló helyére tervezett Lidl áruház építése is. A megállapodás értelmében ennek az a feltétele, hogy az áruházlánc saját költségén 16 közparkolót is létesít közterületen – ezzel biztosítva, hogy a bejárat kialakításakor megszűnő parkolóhelyek ne vesszenek el. Az áruház egyébként a 16 közterületen maradó parkoló mellett 78 sajátot is létrehoz, és az utcafronton, közterületen levő járdát is megépíti.

Hidas