chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

ELFOGADTÁK A FIZETÉSES PARKOLÁSI RENDSZER SZABÁLYZATÁT

Tanacsules 0928

Kétségkívül a fizetéses parkolási rendszer volt Csíkszereda Önkormányzata mai ülésének a legkiemelkedőbb napirendi pontja. A városvezetés által határozottan felvállalt, a városközpontban való parkolási káosz megszüntetésére hivatott rendszer próbaidőszaka december 1-jén kezdődik, majd végérvényesen január 1-jén lép érvénybe.

 

„Tisztában vagyunk azzal, hogy egy parkolási szabályzat sosem lehet tökéletes. A miénk sem az, de igyekeztünk olyan szabályzatot létrehozni, amely egyrészt szellősebbé teszi a zsúfolt övezeteket, másrészt korrigálható a leszűrt tapasztalatok alapján. Célunk, hogy november elsejétől megkezdődjön az átállás folyamata, december 1-jétől elinduljon a próbaidőszak, 2024. január 1-jétől pedig élesben működjön a fizetéses parkolási rendszerünk” – fogalmazott a testület soros ülésén Korodi Attila polgármester.

A csíkszeredai fizetéses parkolási rendszer összesen 2874 parkolóhelyet foglal magában, közül 76 mozgássérülteknek fenntartott hely. A 0-s parkolási zóna nagyvonalakban a Kossuth Lajos utca és a Temesvári sugárút tengelyeire és vonzáskörzetükre terjed ki (Octavian Goga sétány, Piac utcai tömbházak belső udvara, Szabadság tér környéke), továbbá érinti a Testvériség sugárútnak a Vár tértől a rendőrség előtti körforgalomig terjedő szakaszát. Az I-es parkolási övezet egy-két kivétellel a további tömbháznegyedek többségét fedi le. Ezekkel együtt hat övezetben lakossági parkolóövezetek vannak kijelölve, ahol féláron válthatnak éves bérletet azok, akiknek oda szól a lakhelyük.

A 0 zónában a félórás díj 2,50 lej, az egyórás pedig 5 lej, napijegy váltására pedig nincs lehetőség. Az I zónában 1,50 lejért parkolhatunk félórát, 3 lejért egy órát, 15 lejért pedig napidíjat válthatunk. A mindkét zónára érvényes éves bérlet 500 lejbe kerül, az I-es zónára pedig féléves, négyhónapos és egyhónapos bérlet is váltható 300, 200, illetve 150 lejért. Az I zónára váltott bérletekkel a 0 zónában nem parkolhatunk. A lakossági bérletek ugyanakkor egységesen 250 lejbe kerülnek.

A jegyeket és a bérleteket megvásárolhatjuk a rendszert működtető Csíki Trans Kft. jegypénztáraiban, emellett a TPARK alkalmazáson keresztül is kiválthatjuk (ebben az esetben a fenti díjszabáshoz még hozzáadódik némi szolgáltatási díj is), és SMS-ben, valamint bankkártyával is fizethetünk. A jegyeket továbbá kereskedelmi egységekben vásárolható kaparós kártya formájában is megvehetjük.

(Bővebben a fizetéses parkolási rendszerről)

A parkolási rendszer jóváhagyása mellett szintén kiemelkedően fontos napirendi pontok érintették a Hajnal utca 34. szám alatti ingatlan rendeltetésmódosítását: a testület jóváhagyta, hogy az egykori ASCO-épület és udvara ezután az Eco-Csík Kft. hulladékgazdálkodási vállalat munkapontjaként szolgáljon, egyben állandó hulladékudvar működhessen a helyszínen.

Tanacsules 0928