chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

DÖNTÖTT A TESTÜLET

Onkormanyzatiules Zoom

A távhő előállítási és lakossági árának módosítása, a Goscom Rt. és a Csíki Trans Kft. költségvetéseinek kiigazítása szerepelt többek között az önkormányzati testület mai, rendkívüli ülésén.

 

A tavalyi évhez képest egy átlagos csíkszeredai tömbházlakás háztartása a 7 hónapig tartó fűtésszezonban összesen közel 400 lejjel fog többet fizetni egy év alatt a most elfogadott távhőárak alapján. A korábbi 360 lej gigakalóriánkénti árat 495, illetve 515 lejre (ÁFÁ-val együtt) emelték a távhőt használó csíkszeredai lakosok számára, október–március időszakban ugyanis 5%-kos, míg április–szeptember között 19%-kos ÁFÁt tartalmaz az ár. A szakiroda számításai szerint a távhőrendszeren levő fogyasztók a módosított árakkal is kevesebbet fognak fizetni, mint az egyéni kazánnal rendelkező fogyasztók. Mint Lázár Péter,  a Városüzemeltetési igazgatóság vezetője rámutatott: 2030-ig minden önkormányzat arra van kényszerítve, hogy szüntesse meg a távhő lakossági árának szubvencionálását. A jövőbeli beruházások tehát azt kell előrevetítsék, hogy a jelenleg saját kiskazánt használó fogyasztók tudjanak visszakapcsolódni elérhető áron egy hatékonyan működő távhőrendszerre. Az új távhőárak a Goscom Rt. költségvetésének bevételi oldalán is változásokat okoznak, ezt a kiigazított büdzsét fogadta el a testület. A Csíki Trans Kft. esetében pedig a parkolási rendszer életbe léptetése miatt merültek fel új költségek, ez indokolja a cég költségvetésének kiigazítását.

Jóváhagyta továbbá a testület, hogy Csík Metropoliszövezet Egyesület a városháza egyes irodahelyiségeiben folytassa tevékenységét. Az önkormányzati képviselők elfogadták ugyanakkor Orbán Zsolt önkormányzati képviselő lemondását és megüresedettnek nyilvánították helyét.

Onkormanyzatiules Zoom