chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

CSÍKSZEREDÁN IS „ÁTRÖPŰL” A PETŐFI 200 – MOZGÓ MÚZEUMBUSZ

Petofi Busz 3

Szombaton, június 17-én Csíkszeredába érkezik a Petőfi 200 – mozgó múzeumbusz kiállítása Csíkszereda Városháza és Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa közreműködésével. A Petőfi Irodalmi Múzeum új vándorkiállítása a Petőfi Sándor-emlékév alkalmából jött létre, és kiemelt célja, hogy minél több emberhez juttassa el élményszerűen Petőfi Sándor életművét és mutassa be életútját. A tárlat a haladás, sebesség, út, utazás fogalmaiból indul ki, és az aktuális kutatásokra alapozva, egyedi megközelítésből mutatja be Petőfi személyiségét, munkásságának ismert darabjait.

A kiállítás címét adó mottó („Átröpűlök hosszában hazámon”) a Dalaim című vers részlete, amely nemcsak Petőfi utazás iránti szenvedélyét és költői ambícióit fejezi ki, de utal a tárlat nem mindennapi jellegére is. A kiállítás képzeletbeli utazásra hív: 1845-ben felszállunk a gyorsszekérre Petőfi mellé, hogy a költő a „változó szerencse szekerén” felidézze számunkra múltjának meghatározó állomásait, és velünk együtt fürkéssze jövőjét. A tárlat nem a költő életrajzát helyezi fókuszba, sokkal inkább az alkotói attitűdöt meghatározó döntési helyzeteket mutatja be, mint például a költővé válás, a társadalmi mobilitás, az életpálya megválasztása, a közéleti szerepvállalás, az irodalmi élet szervezése vagy a családalapítás.

A Petőfi Irodalmi Múzeum utazó tárlata megidézi a 200 éve született Petőfi különböző arcait (forradalmár, barát, lázadó gyermek, szerelmes) és néhány személyes tárgya segítségével a látogatók közelebb kerülhetnek a költő szellemiségéhez. A kiállítás gerincét tíz kiemelt gyűjteményi darab alkotja, mely a képzeletbeli utazás egy-egy állomását jelzi: ilyen az édesapa, Petrovics István mészárosbárdja, a Szendrey Júliától kapott gyöngyhímzéses pénztárca, vagy éppen egy biliárddákó, amelyet Petőfi a törzshelyén, a Pilvax kávéházban használhatott. Minden relikviához tartozik egy-egy kiemelt vers, valamint számos idézet, kézirat, művészeti alkotás és irodalomtörténeti érdekesség, amelyek együttesen egy-egy meghatározó élethelyzetet vagy témakört tárgyalva mutatják be a költő életének legfontosabb állomásait. Ezek a változatos módon elrejtett tartalmak önálló felfedezésre, kutatásra ösztönzik a látogatót, több érzékszervet is bevonva a tapasztalatszerzésbe.

A kiállítás Csíkszeredában a Szabadság téren június 17-én és 18-án, naponta 10 és 19 óra között látogatható (ebédszünet 13 és 14 óra között), a belépés ingyenes. A Petőfi-buszon a tárlatot a Petőfi Irodalmi Múzeum által megbízott szakemberek mutatják be.  A kiállítás egyéni megtekintésének javasolt időtartama 30 perc. Előzetesen bejelentkezett felnőtt- vagy diákcsoportok számára tárlatvezetés vagy múzeumpedagógiai foglalkozás igényelhető. A foglalkozás hossza 40–60 perc, a vezetett csoport maximális létszáma 22 fő lehet. Csoportok jelentkezését a 0743 123 093-as telefonszámon várjuk.

Petofi Busz 3