chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

CSÍKSZEREDÁBAN ŰZIK EL A TELET A MEGYEI FARSANGOSOK

Farsang 5

Tizennégy év után újra Csíkszereda és Csobotfalva látja vendégül a megye hagyományőrző csoportjait közös farsangi ünnepen. Február 18-án, szombaton maszkos, mókázó farsangtemetők tréfás jeleneteitől, játékaitól, énekeitől lesznek hangosak városunk utcái. A 31. Hargita Megyei Farsangbúcsúztató részleteit ma sajtótájékoztató keretében ismertették a szervezők.

 

„A Csobod Öröksége Egyesület és a Csobotfalvi hagyományőrzők zászlajára kell feltűznünk ezt a nagyszerű eseményt, nélkülük nem lenne farsangbúcsúztató Csíkszeredában!” – mutatott rá felvezetőjében Korodi Attila polgármester, köszönetet mondva mindazoknak, akik bátorították a szervező házigazdákat, és segítettek minden szükséges erőforrás hozzárendelésében.

A három évtizedes múlttal rendelkező esemény kezdeteit Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője idézte fel. Mint mondta, a harminc év kötelez, de a kultúránkhoz, gondolkodásmódunkhoz nagyon találó, kalákarendszerben működtetett, rotációs elv szerint szervezett esemény mindig képes újat mutatni. És ami a legfontosabb: tudjunk nevetni – mutatott rá a főszervező intézmény vezetője.

Erre minden bizonnyal bőven lesz lehetőség szombaton. A hagyományőrző csoportok 10 órakor gyülekeznek a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Ház melletti nagy parkolóban, az itt felállított színpadon pedig 11 órakor kezdetét veszi a megnyitó ünnepség. Innen rajzanak ki a csapatok a város végei felé és a városközpontba. Délután 3 órakor újra a Jakab Antal Tanulmányi Ház udvarán gyűlnek össze a farsangolók, hogy közös mulatsággal űzzék el a telet – ismertette a programot Sógor Enikő alpolgármester, arra biztatva minden érdeklődőt, hogy válasszanak ki előre egy csapatot, és hozzájuk csatlakozva kóstoljanak bele a székelyföldi farsangi hagyományokba és ízekbe, majd délután vegyenek részt a közös táncban, hisz minden adott lesz (zene, forralt bor) a jó hangulathoz.

A Hargita Megyei Farsangbúcsúztón hagyományosan részt vevő 13 csoport közül csak 12-vel találkozhatunk. A Csobotfalvi hagyományőrzőknek ugyanis most a házigazda szerep jelent prioritást. Amint azt Antal Imre, a Csobod Öröksége Egyesület elnöke kiemelte: nagyon felemelő érzés volt megtapasztalni az előkészületek során, hogy nemcsak Csobotfalván, hanem a város más részeiben is egy erőként mozdult meg a közösség, és önzetlen lelkesedés uralkodik.

Zárszóként Borboly Csaba megyeelnök rámutatott: „Fontos hozadék a megye számára az évente megrendezett farsangtemetés: a helyi közösséget megerősíti, élővé teszi a népszokásainkat és turisztikai szempontból vonzóvá teszi a településeket, a megyét és a térséget.”

A részt vevő 12 hagyományőrző csoport az alábbi útvonalakon haladva mutatja be települése jellegzetes farsangi hagyományait:

  • Kászonaltíz: Agyagfalva – András tér – Malom utca – Jakab Antal Tanulmányi Ház
  • Alsósófalva: András tér – Malom utca – Nyírfa utca (a csobotfalvi kultúrház udvara) – Jakab Antal Tanulmányi Ház
  • Csíkszentsimon: csobotfalvi kultúrház – Köves utca – Fodor-ház – Jakab Antal Tanulmányi Ház
  • Csíkborzsova: Csíkcsomortán (Csíkszereda felőli bejárat) – központ – Varga utca – templom – Gálok utcája – központ
  • Csíkcsicsó: Nagymező utca – Hétvezér negyed, Töhötöm utca – Somlyó utca – Szék út – Jakab Antal Tanulmányi Ház
  • Csíkszentdomokos: Jakab Antal Tanulmányi Ház – Szék útja – Somlyó utca – Nagymező utca
  • Csíkszentkirály: Jakab Antal Tanulmányi Ház – Szék útja – Sarkadi Elek utca – Apor Péter utca
  • Szentegyháza: Csíktaploca (temető melletti parkoló) – kultúrház – Taploca utca – Haladás utca – Jókai Mór utca – Kertészek utca – Nagymező utca
  • Gyergyóremete: Csíktaploca (temető melletti parkoló) – Kertészek utca – Jókai Mór utca – Haladás utca – Taploca utca – kultúrház – temető melletti parkoló
  • Csíkmenaság: Vár tér (Mikó-vár) – Petőfi Sándor utca – Zengő tér – Lejtő utca – Ifjúsági park – Unió utca
  • Gyergyóditró: Szabadság tér – Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes székhelye – Majláth Gusztáv Károly tér – Petőfi Sándor utca -  Vár tér (Mikó-vár)
  • Gyergyószárhegy: Csíkzsögöd (Lukoil benzinkút) – Nagy Imre Galéria - Templom tér

 

A szervezők felhívták a figyelmet arra is, hogy a rendezvény ideje alatt 10 és 16 óra között lezárják az autós forgalom elől a Szék útjának a Széked/Somlyó utcától a Kájoni János utcáig terjedő szakaszát. A városi autóbusz-járatok viszont a lezárt szakaszon is közlekednek majd.

A 31. Hargita Megyei Farsangbúcsúztató minden fontos tudnivalója megtekinthető a rendezvény Facebook-eseményében is.

Farsang 5