chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

BÍZTATÓ FÁZISBA ÉRT A HARVÍZ ÓRIÁSBERUHÁZÁSA

Szecseny 2

Megtörtént a technikai rábólintás, ezzel elkezdődtek a közbeszerzési kiírások a Fenntartható Fejlesztések Program (PDD) uniós forrásaiból megvalósuló víz- és szennyvízhálózat-bővítésekre, -felújításokra. Csíkszereda esetében főként Szécsenyben és Csibában jelent ez nagy léptékű közműfejlesztést.

 

A Harvíz Rt. koordinálásában 2016-ban kezdődött el az újabb víz- és szennyvíz-közműrendszerek bővítését szolgáló óriásberuházás előkészítése. A projektet tagsági bővítések, folyamatos jogszabálymódosítások és perek hátráltatták éveken át, most azonban, a megvalósíthatósági tanulmány hatodik, javított változatára pozitív visszajelzés érkezett Bukarestből, a műszaki vizsgálatokat végző Európai Fejlesztési Bank csapatától. A bő 300 millió eurós beruházás fejleményeiről Korodi Attila polgármester (a Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Társulás elnöke) és Bogáti Csaba, a Harvíz Rt. vezérigazgatója sajtótájékoztatón számolt be ma Szécsenyben. A helyszínválasztás nem véletlenszerű: az övezet a fő kedvezményezettje a várható csíkszeredai fejlesztéseknek.

„Egyik szemem sír, a másik nevet. Sír, mert éveknek kellett eltelniük, mire eljutottunk idáig. És nevet, mert a piaci árakhoz, a 2023-as energiatakarékossági és vízminőségi elvárásokhoz igazított új, naprakész projekttel vágunk neki a műszaki terveztetés és a kivitelezés közbeszerzési eljárásainak” – fogalmazott Korodi Attila.

Az 1,6 milliárd lejes beruházásnak Csíkszék és Udvarhelyszék számos települése kedvezményezettje. Csíkszereda területén 306 millió lejnyi fejlesztés várható, és a város saját hozzájárulása megközelíti az 5 millió lejt. A beruházás keretében Szécsenyben és a Tanorok utcában bővül a víz- és szennyvízhálózat, Csiba esetében pedig az ivóvízhálózat. (Csibában a szennyvíz az alacsony lakosságszám miatt nem támogatható ebből a programból, ezért Csíkszereda új támogatási forrásokra pályázik.) 33,7 km új vízvezetékrendszer épül (ebből 18 km Szécsenyben), és 23,5 km szennyvízvezeték (a szécsenyi nyomvonal közel 20 km hosszúságú).

A Harvíz Rt. decemberben már meghirdette az első két kivitelezési közbeszerzési eljárását (a csíkszeredai és a csatószegi szennyvízművekét, valamint a Csíkszereda és egyes környékbeli falvak vízhálózat-bővítésére vonatkozót). A finanszírozási szerződés aláírása az Európai Beruházások és Projektek Minisztériumával jövő nyárig várható, és legkorábban ősszel kezdődhetnek el a terepmunkák.

Szecseny 2