chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

AZ UTOLSÓ VÁROSNAPOK KEZDŐDNEK? – A KORMÁNY MEGFOJTJA CSÍKSZEREDA LELKÉT

Ka Kozigazgatas2

A tegnapi volt a romániai közigazgaztás egyik legsötétebb napja a rendszerváltás óta – fogalmazott Korodi Attila polgármester a közigazgatási rendszer megreformálását célzó sürgősségi kormányrendelet-tervezet témájában tartott sajtótájékoztatón. Amennyiben a tervezetet ebben a formában elfogadják, Csíkszereda esetében gyakorlatilag bezárhatjuk a színházat, a múzeumot, az uszodát, búcsút inthetünk a tömegrendezvényeinknek – le kell mondanunk mindenről, amit a közösségi életet jelenti.

 

„Gyilkosság történik Bukarestben. Nem meggondolatlanságból, hanem szándékosan” – mondta a sajtónak Korodi Attila. A polgármester nem leplezte dühét és csalódottságát, hiszen mint kifejtette: a kis és közepes városok sava-borsát képező kulturális és sportélet szinte lenullázódik.

A kormányrendelet tervezete arról rendelkezik, hogy a helyi önkormányzatok a saját bevételük 7,5 százalékát költhetik kultúrára, sportra, egyházakra. Csíkszereda 112 millió lejes idei bevételéből kiindulva ez 8,4 millió lejt jelent. Az érintett költségvetési fejezeteket illetően jelenleg közel 42 millió lejből gazdálkodik a város, ebből 12 millió lej beruházást tesz ki, 21 millió lej működési költségeket fedez, 9 millió lej pedig kulturális, sport és egyházi támogatásokra fordítható. A fenti számokból is kiderül, hogy 8,4 millió lejből fenntartani sem lehetne a múzeumot, a színházat, a táncegyüttest, a sportlétesítményeket. A törvény amúgy arra kötelezne, hogy a felsorolt intézményeket szüntessük meg vagy vonjuk össze, és a polgármesteri szakapparátust is kaotikus átszervezésre kényszerítené.

„Gondoljunk csak bele, hogy uniós finanszírozásból felújítjuk a színházat és a Nagy Imre Galériát, saját forrásból felújítjuk az uszoda tetőzetét. De a színházat, a galériát, az uszodát közben be kell zárnunk, mert nem jut pénz a működtetésükre! Le kell mondanunk a színházi előadásokról, a kori-úszás programról, a múzeumi programokról. A kommunisták sem tudták ellehetetleníteni a Régizene Fesztiválunkat, a Ciolacu-kormánynak azonban ez sikerülhet! Ma kezdődnek a Csíkszeredai Városnapok. Ha a kormány nem változtat az álláspontján, akkor utoljára, mert nem engedik meg nekünk, hogy a jövőben ilyen jellegű rendezvényeket támogassunk” – fejtette ki Korodi Attila.

Az elöljáró arra bíztatja a kulturális és sport témakörben tevékenykedő szervezeteket és a közigazgatásban dolgozókat, hogy hallassák a hangjukat, amíg a tervezetet nem fogadják el! Sok más városhoz hasonlóan Csíkszereda is elveszti vonzerejét, ha a „tartalmat kiölik belőle”. „Az aszfaltozások folytatódnak, a felújítások folytatódnak, csak éppen nem marad, aki élvezze a fejlesztések előnyeit, mert élhető élettér nélkül kiürülnek városaink” – jegyezte meg Korodi Attila.

Ka Kozigazgatas2