chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

ÁTLÁTHATÓSÁGOT ÉS NAGYOBB BIZTONSÁGOT NYÚJT AZ ÚJ KERESKEDELMI SZABÁLYZAT

Kezmuves Vasar

Csíkszereda Városháza az átláthatóság, a bürokráciacsökkentés és a közbiztonság szempontjait figyelembe véve dolgozta ki a város új kereskedelmi szabályzatát. A kereskedők egyre több és hatékonyabb online ügyintézési lehetőséggel élhetnek, a döntések a korábbinál nagyobb nyilvánosságot nyernek, a lakosság számára pedig az az egyik fő hozadéka, hogy szigorúbban leszabályozza a közélelmezési tevékenységet is folytató, szerencsejáték-gépeket működtető egységek nyitvatartását, a szórakozóhelyek működését.

 

Csíkszereda korábbi kereskedelmi szabályzatát 2018/295-ös határozattal fogadták el. Azóta számos változás történt a digitalizáció, az átláthatóság terén, és az új megoldásokat városunk is fokozatosan elkezdte alkalmazni. A városházi rendezvények alkalmaira vonatkozó kereskedelmi engedélyeket például már tavaly óta teljesen átláthatóan hirdeti és bírálja el a kereskedelmi iroda és a szervező szakiroda. Az új szabályzat – egyebek mellett – már gyakorlatban is működő eljárásokat szabályoz le, ugyanakkor teret enged a digitális ügyintézésnek.

„Pontosítottuk a közterületen kereskedelmi tevékenységeket folytató szereplők kereskedelmi és működési engedélyei kibocsátásának a folyamatát, ezzel együtt csökkentettük a folyamattal járó bürokráciát is. Néhány esetben ugyanakkor szigorítottunk: az új szabályzatban egyértelműbb a tűzvédelemre vonatkozó előírás, továbbá 8–22 órás időközre korlátozzuk azon egységek nyitvatartását, amelyek szerencsejáték-gépeket működtetnek és emellett élelmiszert és/vagy italt is kínálnak. Határozottabban járunk el azokkal a kereskedőkkel szemben, akik a közterületet nem úgy hagyják a tevékenységük után, ahogyan a rendelkezésükre bocsátottuk” – emelt ki néhány hasznos előrelépést Korodi Attila polgármester. Hozzátette: a közbiztonságot növeli az az intézkedés is, amely megköveteli, hogy a szórakozóhelyek működtetői éjszaka is látó térfigyelő kamerát szereljenek fel és biztosági őrt alkalmazzanak.

Az önkormányzati testület által február 29-én jóváhagyott szabályzatot a digitális ügyintézésre való előkészítés szellemében fogalmazták meg. Mint köztudott, Csíkszereda Városháza digitális ügyfélkapu bevezetésére készül, és a szolgáltatás a kereskedelmi tevékenységek esetében is tovább egyszerűsíti a folyamatokat.


A kereskedelmi tevékenységek és piaci szolgáltatások engedélyezésének szabályzata


Kezmuves Vasar