chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

ÁTADTÁK A FORGALOMNAK A VASÚTI FELÜLJÁRÓT, ÚJ NEVÉN A LIGAT HIDAT

Gw4a2766 3000px

Ma délben ünnepélyes keretek között megnyitották a forgalom előtt Csíkszereda vasúti felüljáróját. Az ünnepség keretében új nevet is adtak az átkelőnek: ezentúl Ligat híd lesz a neve. A felüljáró felújítása az utóbbi idők legnagyobb költségű csíkszeredai beruházása volt.

 

A vasúti felüljáró – új nevén Ligat híd – felújítására szinte napra pontosan két évvel ezelőtt írt alá kivitelezési szerződést Korodi Attila polgármester. A hidat tavaly április 26-án zárták le, és még aznap elkezdődött a régi szerkezet bontása. Példaértékű, hogy ilyen rövid időn belül minőségi munkával megújult a híd, és ma már használatba is vehették az autósok, gyalogosok, kerékpárosok.

„Ez a híd összeköti a múltat a jelennel és jelent a jövővel. Fontos szembesítenünk magunkat és a következő nemzedékeket is a történelmünkkel, ennek szellemében nevet adtunk a felüljárónak: ezentúl Ligat híd lesz a neve!” – fogalmazott ünnepi beszédében Korodi Attila polgármester, részletezve a csapatmunka erejét, amely nemcsak az ilyen jellegű beruházásokkal járó általános feszültségre talált megoldást, hanem az akadályozó szándékokra (perek, támadó aláírásgyűjtés) is választ talált. Beszédét követően Bors Béla alpolgármesterrel lepelezték a híd új nevét hirdető táblát.

Az átadáson részt vett Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke is, aki elsősorban a csíkszeredaiak türelméért mondott köszönetet.

„Az ember általában hidakat épít a másik ember, a másik közösség felé. Metaforikusan hídépítéssel telik el az életünk, ez a mi munkánk. Az is hídépítés, hogy összefogunk. A világ legtermészetesebb dolga, ha összefog egy olyan, közösség, mint a miénk. Így tekintünk a csíkszeredai, a csíki, a székely közösségre. A mi közösségünk számunkra a legfontosabb prioritás, és ezt nem írja felül semmi sem” – mondta a szövetségi elnök.

A Ligat híd műszaki tudnivalóiról Bors Béla beszélt dióhéjban, köszönetét fejezve ki a kivitelezőnek és a kivitelezésben érdekelt intézményeknek, hatóságoknak, nem utolsósorban pedig a városházi szakirodáknak az operatív munkáért. Az együttműködést méltatta Richard Steinbacher, a Strabag Kft. technikai vezetője is.

Ökumenikus egyházi áldást követően Korodi Attila oklevéllel köszönte meg nagyon sok személynek a segítségét, majd a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes hidas játékfüzérét követően a városvezetők és az RMDSZ parlementi csoportjának tagjai eloldották a keresztbe fűzött szalagot, megnyitva ezáltal a hidat a forgalom előtt.

Az eseményen közreműködött a Csíkszentsimoni Ifjúsági Koncert Fúvószenekar is.

A Ligat híd felújítása közel 60 millió lejbe került, ebből 15,74 millió lej az Európai Unió és a kormány társfinanszírozását képezi, a fennmaradó összeget pedig Csíkszereda a saját költségvetéséből, a csíkszeredai adófizetők pénzéből teremtette elő. A híd felújításának tervezője a bukaresti Bridge Consulting Kft. volt, kivitelezője a Strabag Kft. és annak több helyi alvállalkozója. A híd hossza 498,45 méter, szélessége pedig 14,20 m. Az úttest mindkét oldalán – védőkorlát mögött – kerékpáros és gyalogos sáv található, és a hidat mindkét szélén hangszigetelő falak zárják le. Vigyázzunk rá, használjuk a rendeltetésének megfelelően, mert nemcsak nekünk, hanem a következő évtizedek, tehát gyermekeink, unokáink számára újult meg!

Gw4a2766 3000px