chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

ADVENTRE KÉSZÜL CSÍKSZEREDA

2022 11 21 2 Fb

Ünnepi díszbe öltöztetett utcák, két karácsonyfa és egy adventi koszorú, minden hétvégén színes programok: Mikulásváró ünnepség, közösségi adventi gyertyagyújtások, hangulatos karácsonyi vásár, lakónegyedi kántálások, fényfestés formájában megelevenedő gyermekrajzok, kivilágított adventi ablakok. Címszavakban így foglalható össze a karácsonyt megelőző időszak Csíkszeredában.

 

Az adventi időszakra hangolódva Korodi Attila polgármester és Sógor Enikő alpolgármester sajtótájékoztatón foglalta össze, hogy mi minden teszi ünnepélyessé, meghitté, barátságossá Csíkszeredában a karácsonyvárást.

„A megszokott ütemben szép eseménysorozattal készülünk az év legszebb időszakára, amelynek a központi park, a promenád és a Mikó-vár biztosítja a helyszínét. Az egyetlen dolog, ami árnyékot vet az örömünkre, hogy nem tudjuk megismételni idén, amit tavaly annyira szerettünk: a szabadtéri jégpályát illetően vissza kellett lépnünk, mert olyan léptékű költséget generáltunk volna, amely fenntarthatatlan Csíkszereda léptékében – jelentette be Korodi Attila polgármester. Amint az elöljáró elmondta, a jelenlegi bizonytalan és kiszámíthatatlan energiaárak mellett lehetetlen a pontos tervezés, de minden bizonnyal a tavaly fenntartásra fordított közel 60 ezer lej öt-hatszorosával kellene számolni.

Ugyancsak a takarékosság indokolja azt is, hogy a város ünnepi díszvilágítási időszaka felére csökken, így a városközpontban, a lakónegyedekben, a város bejáratainál és fontosabb útvonalakon advent első vasárnapjától a téli vakáció végéig gyúlnak ki az ünnepi fények. Városszerte már láthatóak az előkészületek, a megbízott cég már javában szereli a fényfüzéreket.

A polgármester arról is beszámolt, hogy idén is két karácsonyfa díszíti városunkat. A mai nap helyükre állított 12–13 méter magas lucfenyőket a csíkszeredai Aranyos Közbirtokosság ajánlotta fel. Egyet a Majláth Gusztáv Károly tér és a Petőfi utca találkozásánál állítanak fel, a másikat pedig a központi parkban. E köré készíti el a városi kertészet az adventi koszorút. A tavalyihoz hasonlóan itt zajlanak az adventvasárnapi zenés áhítatok is.

Az adventi programokat Sógor Enikő alpolgármester ismertette. Elmondta, november 27-én, vasárnap 17.00 órától Urbán Erik atya tartja az áhítatot, és Csíksomlyói Kegytemplom kórusa énekel. A további alkalmakkor Simó Gáspár lelkiigazgató, Solymosi Alpár unitárius lelkész és Darvas-Kozma József esperes-plébános osztja meg ünnepi gondolatait, énekszóval pedig a CSIT-band, a Csicsergők (a József Attila Általános Iskola kórusa) és Ádám Katalin és a csíkszeredai Serketáncosok járulnak hozzá az ünnepi hangulat megteremtéséhez. Az utolsó adventi vasárnapra tervezett áhítatot egy nappal hamarabb, december 17-én, szombaton  tartják ugyancsak 17 órától, tekintettel arra, hogy a labdarúgó világbajnokság vasárnapi döntője miatt ne maradjanak távol a sportkedvelők sem a meghitt közösségi eseménytől.

A második adventi hétvégével kezdődően kézműves vásárok helyszíne lesz a promenád: december 3–4., 10–11. és 17–18-án a helyi kézművesek kínálják alkalomhoz illő termékeiket. Hangulatos fényfűzérek és térzene is hozzájárul a vásáros élményhez. Az ünnepre való hangolódás szerves részét képezi majd promenádon és a parkban kínált karácsonyi ízek, illatok kavalkádja is (meleg italok, kürtőskalács stb.).

December 5-én, hétfő, 17 órától Mikulásváró ünnepségre hívjuk a kicsiket és nagyokat a Szabadság térre. Miközben közösen várakozunk a város Mikulására, a Mozsikácska interaktív gyermekkoncerten dalol gyermekeknek és gyermeklelkű felnőtteknek. December 5-én és 6-án idén is útjára indul a Mikulásvonat is, amely mindkét nap 12.00 és 20.00 óra között közlekedik, és a Csíki Játékszínnel szemben levő buszmegállóból indul. Az érdeklődők előzetesen regisztrálhatnak a www.tusnad.bookonline.ro weboldalon.

Az előző években ugyancsak pozitív fogadtatásnak örvendő lakónegyedi kántálást idén egy napra, december 17-re időzítjük, így méginkább megsokszorozva a felcsendülő karácsonyi dallamok által szerzett élményeket. Ugyancsak szép, közösségi emlékek fűződnek a Mikó-vár falán fényfestés által megelevenedő gyermekrajzokhoz. Ezért idén is december 17. és 18-án ünnepi fényárban úszik majd a vár homlokzata.

Az alpolgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy a városháza idén is meghirdette az Élő karácsonyváró kalendáriumot, ahol december 1-je és 24-e között minden este más és más család utcára néző ablaka öltözik ünnepi díszbe. A cél az, hogy minél több városlakó tapasztalja meg ennek a mozgalomnak, kezdeményezésnek a varázsát. November 23-ig várjuk az ablakdíszítők és ablakvadászok jelentkezését a Csíkszereda Városháza Facebook-oldalán és honlapján is megtalálható űrlap kitöltésével.

2022 11 21 2 Fb