chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

ADVENTRE HANGOLÓDIK CSÍKSZEREDA

Whatsapp Image 2023 11 27 At 13 35 13

A kormány megszorításai között, de a csíkszeredai adventhez már szervesen kötődő programelemekkel készül Csíkszereda Városháza a karácsonyt megelőző időszakra. Ünnepi díszbe öltözött városközpont, két karácsonyfa és egy adventi koszorú, Mikulásváró ünnepség, közösségi adventi gyertyagyújtások, hangulatos karácsonyi vásár, kántálások, fényfestés formájában megelevenedő gyermekrajzok, kivilágított adventi ablakok: mindez jelentős önzetlen és önkéntes hozzájárulásoknak köszönhetően.

 

Korodi Attila polgármester sajtótájékoztatón foglalta össze ma, a Központi parkban, hogy mi minden teszi ünnepélyessé, meghitté, közösségi élménnyé Csíkszeredában a karácsonyvárást.

„Nagyon jó egyre közelebbinek megtapasztalni azt az érzést, amikor az első gyertyagyújtáskor a város ráhangolódik a karácsonyváró ünnepsorozatra” – fogalmazott az elöljáró, rámutatva arra, hogy a megváltozott országos szabályozások miatt nem volt egyszerű dolga a városházi munkatársaknak az eseménysorozat összeállításánál. „De hála a sok önzetlen és önkéntes felajánlásnak, sikerült!”

Amint a polgármester elmondta, a város ünnepi díszvilágítása visszafogotabb lesz a korábbi évekhez képest, ugyanis a megszorítások miatt nem volt lehetőség a meghibásodott elemek cseréjére. A meglévőkkel a Központi parkot, a Promenádot, a Majláth Gusztáv Károly teret, a Petőfi Sándor utcát, valamint a Szabadság és a Vár teret, illetve a templomok környékét díszítik ki. A Kossuth Lajos utcában, a Testvériség sugárúton, a Kalász negyedben és a városbejáratoknál nem lesz ünnepi díszvilágítás.

Az adventi események fő helyszíne a Központi parkban felállított karácsonyfa és a köré elkészített adventi koszorú lesz, de feldíszített karácsonyfa áll idén is a Majláth Gusztáv Károly tér és a Petőfi utca találkozásánál. Mindkét fa a Csíkszeredai Aranyos Közbirtokosság felajánlása, helyükre állításában az Impex Aurora Kft. segített. A koszorút a csíkszentmiklósi közbirtokosság által felajánlott fenyőágakból a városi kertészet munkatársai készítették.  Az adventi koszorú körül zajlanak majd az adventvasárnapi gyertyagyújtások. Advent első vasárnapján, december 3-án, vasárnap 17 órától Sebestyén Ottó, csíkzsögödi plébános tartja az áhítatot, és a Nagy István Művészeti Középiskola 9–12. osztályos diákjai énekelnek, zenélnek. A második vasárnapon (december 10-én) a Csíksomlyói Kegytemplom kórusa vállalta a zenei szolgálatot, és Urbán Erik atya osztja meg ünnepi gondolatait. A harmadik vasárnapon (december 17-én) Solymosi Alpár unitárius lelkész szavai és a József Attila Általános Iskola Csicsergők kórusának csilingelő hangja teszi még meghittebbé az öröm vasárnapját. A megtapasztalt örömet tovább fokozzuk a Mikó-vár falán fényfestés által megelevenedő, a Karácsony eljövetelére várva tematikában készült gyermekrajzok által. A vasárnapi gyertyagyújtást követően, illetve másnap, december 18-án, hétfőn, este 6-tól gyönyörködhetünk az ünnepi fényárban. Mivel az utolsó adventi vasárnap december 24-re esik, az áhítatot egy nappal korábban, december 23-án, szombaton tartjuk. Ez alkalommal Küsmödi Csongor-Ignác, a Szent Kereszt plébánia segédlelkészének elmélkedése, valamint a Psallite együttes dalai emelik az együttlét színvonalát.

A Csíkszeredai Kézművesek Egyesülete szervezésében az első, a második és a negyedik adventi hétvégén kézművesvásárok helyszíne lesz a Promenád: december 1–3., 8–10. és 22–23. között a helyi kézművesek kínálják alkalomhoz illő termékeiket. Hangulatos fényfüzérek és térzene is hozzájárul a vásáros élményhez. Az ünnepre való hangolódást segíti a Promenádon és a parkban kínált karácsonyi ízek, illatok kavalkádja is (meleg italok, kürtőskalács stb.).

December 5-én, kedden, 17 órától Mikulásváró ünnepségre hívjuk a kicsiket és nagyokat a Szabadság térre. Miközben közösen várakozunk a város Mikulására, a Mesehetes zenekar interaktív gyermekkoncerten dalol gyermekeknek és gyermeklelkű felnőtteknek.

December 22-én és 23-án, pénteken és szombaton karácsonyi dallamok csendülnek fel a város különböző pontjain a lakónegyedi és városközponti kántálások részeként.

A Csíki Sportcentrum Kft. közreműködésével idén újra lesz szabadtéri korcsolyapálya a Szabadság téren – jelentette be Korodi Attila polgármester. Mint mondta, december elején kezdődik az építése, és amint minden készen áll, kezdődhet a működtetése. A délelőtti időszakban a műkorcsolyások, a rövid pályás gyorskorcsolyázók, illetve az iskolák számára ajánlanak fel ingyenes használati lehetőséget, délután és este a családok vehetik birtokba.

Whatsapp Image 2023 11 27 At 13 35 13