chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

A TRANSYLVANIAN DESIGN WEEK ELSŐ KIADÁSÁT SZERVEZIK MEG CSÍKSZEREDÁBAN

Tdw 3

Első alkalommal szervezik meg Csíkszeredában a Transylvanian Design Weeket, az első, célzottan erdélyi iparművészeket megszólító eseményt. A TDW a Csíki Székely Múzeum és Csíkszereda Városháza szervezésében zajlik, az OTP Bank Románia támogatásával, 2023. február 18. – március 10. között.

 

Az első erdélyi design hét célja az alkotók és a közösség segítségével pillanatképet alkotni arról, mit jelent ma Erdélyben a design, hogyan látják az iparművészet szerepét a szakértők, és mit ért erdélyi design alatt az érdeklődő közönség.

Az esemény arculata is ezt a gondolatot tükrözi: a szervezők célja a kreatív közösség közös gondolkodásra indítása, és így az erdélyi kortárs design pillanatképének összerakása a sokféle, színes gondolatdarabból.

„Mit jelent az iparművészet? Minden, ami körülvesz. A múzeumunk kiállításain sétálva letűnt korok iparművészeti csodáit láthatják az érdeklődők. Napjaink Design Week anyaga 100-200 év múlva ugyanígy reprezentálja majd a ma emberének a történetét” – fogalmazott házigazdaként Karda-Markaly Aranka múzeumigazgató.

„Csíkszeredának minden téren megvan a nyitottsága, bátorsága ahhoz, hogy a megszokotthoz képest teljesen új irányokba is kitekintsen. Örömmel fogadjuk az OTP Bank Románia ötletét, elhivatott partnerek vagyunk minden hasonló kezdeményezésben, és örömmel tölt el az is, hogy múzeumunk 400 éves falai között egyre nagyobb hangsúlyt nyer a kortárs művészet. Ezzel azt üzenjük: Csíkszeredában helye van az újnak, a kortársnak, a korszerűnek, az időszerűnek” – fejtette ki Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere.

„A Transylvanian Design Week egy dinamikus és kreatív kezdeményezés, amelynek célja az alkotóközösség ösztönzése. Megtiszteltetés, hogy partnerek lehetünk ebben a projektben, amely a nagyközönséget is bevonja abba a folyamatba, hogy együtt határozzuk meg a kortárs erdélyi dizájn státuszát. A helyi kreatív dizájner közösségnek támogatásra van szüksége, és ezen a partnerségen keresztül mi is csatlakozunk a Székely Múzeumhoz, és remélem, hogy közvetve hozzájárulunk az erdélyi művészet elismeréséhez” – nyilatkozta Kelemen Attila, az OTP Bank Románia marketing és kommunikációs igazgatója.

A szervezők nem csupán az alkotókat, hanem a kortárs design iránt érdeklődő közönséget is szeretnék bevonni ebbe a közös gondolkodásba, a rendezvény előkészítése során bárki hozzáadhatja a saját elképzelését a fokozatosan kirajzolódó összképhez. Az esemény arculatáért és kommunikációjáért a kolozsvári székhelyű Bold Branding Studio felel.

A Transylvanian Design Week a helyi és nemzetközi designer-közösséget is megszólítja, lehetőséget biztosít az erdélyi művészek számára a kapcsolatteremtésre és munkásságuk megismertetésére a szélesebb közönséggel. 

A Transylvanian Design Week központi eseménye a Csíki Székely Múzeumban megszervezett tárlat lesz, amelyre az esemény kurátora által meghívott designerek alkotásai mellett az Erdélyhez kötődő iparművészek munkáit is várják a szervezők.

A TDW szervezői öt kategóriában hirdetnek pályázatot a kiállításon való részvételre:

●   divattervezés

●   terméktervezés

●   grafikai tervezés

●   motion design

●   ajándéktárgy

A jelentkezők az elmúlt két évben készült alkotásokkal pályázhatnak. A beérkezett alkotásokat héttagú zsűri bírálja el, amelynek tagjai a romániai szakma jeles képviselői: Oláh Gyárfás - kurátor, Adrian Balcău - formatervező, Esztány István - formatervező, Hátszegi Zsolt - mozgóképművész, Szigeti G. Csongor - médiaművész, Zsigmond Adél - divattervező, Kelemen Attila - marketingszakértő.

A legjobbnak ítélt pályaműveket kiállítjuk a Csíki Székely Múzeum 2023. február 18. – március 10. között megrendezett tárlatán. A kategóriák győztesei az OTP Bank Románia által felajánlott 4000 lejes pénzjutalomban részesülnek.

Részletes versenyfelhívás és jelentkezési feltételek a www.transylvaniandesignweek.ro weboldalon.  

Tdw 3