chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

A TÉRSÉG KISZOLGÁLÁSA ÉRDEKÉBEN ELEKTROMOS BUSZOKRA PÁLYÁZIK CSÍKSZEREDA

Buszjaratok Hu

Csíkszereda vezetésével, térségi összefogással tíz elektromos buszra és a hozzájuk tartozó töltőállomásokra pályázik Csíkszereda Önkormányzata: az Országos Helyreállítási Alapból várt 24 millió lejes finanszírozás lehetővé tenné, hogy három útvonalon – Felcsíkra, „Oldalcsíkra” és Alcsíkra – mindkét irányba napi hat menetrendszerinti autóbuszos körjárat induljon.

 

Csíkszereda Önkormányzata 24 millió lejes finanszírozási pályázat benyújtásáról fogadott el határozatot a ma reggeli soron kívüli ülésén. Ugyanezt a határozatot tizenkét környező község is elfogadta vagy elfogadja a napokban, így teljessé válik a finanszírozási pályázat dokumentációja. 

„Csíkszereda Metropoliszövezetének egyik legfőbb célkitűzése valósulhat meg ebből a nagyszabású projektből. Örömteli, hogy az Országos Helyreállítási Alapból a kormány az elszámolható költségekből 100 százalékban támogatja a környezetkímélő, nulla kibocsátású autóbuszok vásárlását a szükséges töltőállomások beszerzésével együtt. Ez a pályázat térségi összefogással, megfeszített munkával állt össze, és mivel más városokkal is versenyben vagyunk a támogatásért, az elkövetkezőkben is prioritásként kell kezelnünk” – nyilatkozta Korodi Attila polgármester.

A határozat megalapozó dokumentuma szerint három útvonalon indulnak autóbuszok. Mindhárom útvonalon hat-hat körjárat indul, mindkét irányba. A végállomás minden esetben a csíkszeredai autóbuszállomás.

Az útvonalak a következők:

1. Csíkszereda–Csíkdelne–Csíkpálfalva–Csíkcsomortán–Csíkszereda;

2. Csíkszereda–Csíkcsicsó–Madéfalva–Csíkrákos–Göröcsfalva–Csíkvacsárcsi–Csíkszentmihály–Szépvíz–Csíkszentmiklós–Csíkszereda;

3. Csíkszereda–Csíkszentlélek–Csíkmindszent–Bánkfalva–Csíkszentmárton–Csíkszentsimon–Csíkszentimre–Csíkszentkirály–Csíkszereda.

A 10 méter hosszúságú elektromos buszok mindegyikéhez tartozik egy-egy éjszakai töltőállomás, a finanszírozási kérelem továbbá előirányoz összesen négy gyorstöltőt is. A projekt értéke így 4,8 millió euró, vagyis közel 24 millió lej. Csíkszereda Önkormányzata vállalja a nem elszámolható költségek fedezését – ez előreláthatóan a töltőállomások üzembe helyezése lesz.

A megyeszékhely önkormányzata ugyancsak a helyreállítási alapból szándékozik forrást bevonni további tömbházak, a városháza főépületének és ügyfélközpontjának, illetve a Csíki Játékszín épületének a hőenergetikai felújítására is.

Buszjaratok Hu