chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

A SZABVÁNYOK ALKALMAZÁSA STABILITÁST AD

Img 20231115 Wa0090

Újabb fontos lépést tett Csíkszereda az átlátható, követhető és minőségi szolgáltatásokat nyújtó önkormányzattá válás irányába. A megyeszékhely polgármesteri hivatala november 7-e óta felsorakozott azon kevés helyi közigazgatási intézmények sorába, amelyek tanúsítvánnyal is bizonyítani tudják, hogy kötelezettséget vállalnak a minőségi munkáért és a folyamatos fejlődésért.

 

„Az elmúlt három évben nagy utat jártunk be annak érdekében, hogy valóban szolgáltatói önkormányzat legyünk. Első lépésként hozzáférhetőbbé tettük egy új épületben a leggyakrabban igénybe vett szolgáltatásainkat, majd egy hosszú távú építkezésbe kezdtünk annak érdekében, hogy a városháza ne csak fizikailag, hanem az online térben is elérhető legyen, ezért megújult a honlapunk – fogalmazott Korodi Attila polgármester a mai sajtótájékoztatója felvezetőjében. Mint mondta, a külső eszköz mellett sokkal fontosabb lépés volt a belső szervezés, ugyanis amíg egy önkormányzatnak nincsenek elfogadott eljárásrendjei (procedúrái), az önkormányzati munka sebezhető. Egy intézménynek ugyanis a szabványosítás ad igazi stabilitást.

Csíkszereda Városháza egy, az Adminisztratív Kapacitás Operatív Program által az Európai Szociális Alap részfinanszírozásával megvalósuló pályázat keretében alakította ki az ISO 9001:2015-ös szabványnak megfelelő rendszert. Az ISO 9001:2015 szabvány a folyamatokat, eljárásrendeket állítja a középpontba. A világosan meghatározott hatáskörök és felelősségi körök, valamint az átlátható folyamatok segítenek a munkatársaknak feladataik végrehajtásában.

Jelenleg 135, ISO szabványnak megfelelő folyamat (procedúra) segíti a városházi munkatársakat és a városlakókat. November 7-től pedig egy 3 évre érvényes tanúsítvánnyal is rendelkezik az intézmény, ami azt bizonyítja, hogy a minőségirányitási rendszerünket szabályszerűnek találta az auditálást végző cég.

„Nem állunk meg itt!” – hangsúlyozta a polgármester, majd hozzátette: az eddig elvégzett munkát nemcsak a fizikai térben szeretnénk használni. Azt szeretnénk, hogy az ügyintézési rendszer a digitális térben is működtethetővé váljék. E tanulási és fejlődési folyamat végén pedig eljutunk abba a megálmodott helyzetbe, amikor mindenki úgy tudja intézni az ügyeit, hogy átlátja a folyamatokat és követhetővé válik az ügymenet.

Img 20231115 Wa0090